Rietveld komt naar De Cultuurfabriek!

5 september 2017, 10:00 t/m 26 oktober 2017, 17:00

Ivm het themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’

Om 100 jaar De Stijl te vieren, is 2017 landelijk uitgeroepen tot themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’. Hierbij aansluitend is in de centrale hal van De Cultuurfabriek vanaf 5 september de tentoonstelling ‘100x Rietveld’ te zien met 100 handgemaakte schaalmodellen van Gerrit Rietveld meubilair: van kinderstoelen tot kasten op een schaal van 1:3. De maker is Harry Hoek. De expositie toont de fascinatie voor materiaal en constructie die representatief is voor het werk van Rietveld. Hij werd wereldberoemd met zijn radicale ontwerpen uit de jaren 20 van de twintigste eeuw. Gedurende zijn carrière ontwierp hij uiteenlopende meubels met eenvoud en helderheid als uitgangspunt. De Rood-blauwe stoel is zijn bekendste meubel.

De Stijl
De kunstbeweging die bekend staat als De Stijl begon als het gelijknamige tijdschrift in 1917, maar heeft tot op de dag van vandaag invloed op kunst, architectuur en design. 2017 wordt dan ook als een bijzonder jaar gezien. Zeker voor de provincie Utrecht waar zowel Gerrit Rietveld, Piet Mondriaan, Bart van der Leck als Theo van Doesburg geboren zijn. De vier belangrijkste kunstenaars van De Stijl.

Activiteiten
Rondom de tentoonstelling ‘100x Rietveld’ vindt een aantrekkelijke randprogrammering plaats in de vorm van diverse workshops voor kinderen. Ook is er een educatieproject en een kijk- en opdrachten route voor het onderwijs beschikbaar. Jongeren van het CSV gaan stoelen maken geïnspireerd op het werk van Rietveld.
De expositie is t/m 26 oktober 2017 te bezoeken in de centrale hal van De Cultuurfabriek tijdens openingstijden.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Kind Kansrijk en het Vallei Jeugd Fonds.