Foute boeken?

2 november 2020 t/m 12 december 2020 | tweede verdieping

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op de tweede verdieping is t/m 12 december de Bibliotheektentoonstelling Foute Boeken? te zien, waarin ook jouw mening wordt gevraagd!

Nederland staat van oudsher bekend als een vooruitstrevend, liberaal en tolerant land dat vrijheid van meningsuiting en van drukpers in de grondwet heeft vastgelegd.

De expositie Foute Boeken?, die eerder dit jaar bij Huis van het Boek te zien was, gaat over boeken die door een andere tijdgeest en voortschrijdend inzicht controversieel zijn geworden. Via de thema’s politiek, religie en maatschappij wordt je bevraagd over de impact van verschillende boeken. Wanneer moeten we ingrijpen en wanneer valt het onder de vrijheid van meningsuiting? En welke boeken, citaten en titels kunnen nu ‘echt niet meer’?

Wie leest er nog zijn kinderen Oki en Doki bij de negers voor? Of Kuifje in Afrika? Hetzelfde geldt voor christelijke boeken waarin joodse kinderen of ‘heidenen’ in Afrika worden bekeerd door missie of zending.

Ook is er aandacht voor de impact door politieke propaganda tijdens de Tweede Wereldoorlog, veel via kinderboeken. Het zijn meestal boeken die in enorme oplagen zijn verspreid en die bewust en onbewust ideeën over de medemens in de maatschappij hebben bepaald. Deze ‘foute’ boeken raken soms verrassend actuele thema’s, zoals racisme, seksisme en antisemitisme.

Huis van het Boek

Museum Meermanno | Huis van het Boek in Den Haag is het oudste boekenmuseum ter wereld. Van oktober 2019 t/m maart 2020 was hier de tentoonstelling 'Foute boeken?' te zien, samengesteld door gastconservator Bert Sliggers.

Lezing 28 november

Helaas hebben we de lezing van Bert Sliggers op zaterdag 28 november moeten annuleren.