Cursus Pottenbakken

20 september 2022 | 12 lessen | dinsdagmiddag | 15:00 - 17:30 uur

Kosten: €399

Leer de beginselen van het pottenbakken in deze 12-delige cursus.

In deze cursus leer je de beginselen van het pottenbakken; denk aan centreren, bodem zetten, optrekken, vorm zetten. Maar er is ook aandacht voor afwerken, drogen en stoken van de klei en eventueel glazuren van je zelfgemaakte kommetjes.

Leer gebruikmaken van de draaiende beweging, net zo lang tot je voelt dat je de baas bent over de klei en je je eigen vorm kan bepalen. Klei blijft altijd klei, gaat het mis, begin je gewoon weer van voren af aan.

Je hebt tijdens de lessen een elektrische draaischijf tot je beschikking. Ook zijn alle materialen voor de beginnende pottenbakker aanwezig. De groep bestaat uit maximaal acht personen, dus er is voldoende individuele aandacht om je te helpen hoe je zo’n homp klei in bedwang kunt houden: Hoe hou je je handen? Waar zet je je gewicht? Hoe moet je zitten?

Over de docent
Mincke van Schuppen heeft haar opleiding gedaan aan de Nederlandse Keramiekacademie en leert je het plezier van het draaien en de beginselen van het pottenbakken. "Zorg dat je op tijd bent en kom bij voorkeur met een leeg hoofd. Zo niet, geen probleem: eenmaal achter de draaischijf is je hoofd zo leeg."

Praktisch

Deze cursus bestaat uit 12 lessen op de dinsdagmiddag, van 15:00 tot 17:30 uur in De Cultuurfabriek. Het cursusgeld bedraagt €399,-. Dit is inclusief alle materialen (klei, glazuur) en de kosten voor het 'stoken' (afbakken). Je krijgt een eigen gereedschapsetje aan het begin van de cursus die je aan het einde mee naar huis krijgt en kunt gebruiken voor eventuele vervolgcursussen.

Inschrijven kan via de oranje knop hierboven of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.

Trek oude kleding/schoenen aan, en neem als je het fijn vindt een schort mee. Zorg ook dat je elke les een schone, oude handdoek bij je hebt. Neem ook een klein emmertje (ongeveer 1L, bijv. van yoghurt) mee voor je gereedschap.

Heb je fysieke klachten, neem dan vooral even contact met ons, dan kijken we of pottenbakken geschikt voor je is.