Kunstgeschiedenis: Moderne vrouwen

28 september 2022 | 5 lessen | woensdagochtend | 10.00 - 12.00 uur

Kosten: € 85

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De nieuwe kunstgeschiedeniscursus van dit seizoen staat in het teken van daadkrachtige vrouwen die de moderniteit in de kunst omarmden.

Doe mee

Wat ga je doen?

In deze cursus van vijf lessen neemt kunsthistorica Diana Kostman je aan de hand van vijf kunstenaarsbiografieën mee in het verhaal van de Nederlandse vrouwelijke kunstenaars van de laat negentiende eeuw tot vandaag de dag. Al deze vrouwen omarmden op een bepaalde manier de moderniteit in de kunst. De moderne vrouwen die tijdens deze cursus de revue passeren zijn:

  • Thérèse Schwartze, die naam wist te maken als portretschilder voor het Koninklijk Huis.
  • Charley Toorop, deze Bergense School kunstenaar waagde het om onderwerpen te schilderen die voorheen als ‘mannelijk’ werden beschouwd.
  • Nola Hatterman, zij vertrok in 1953 naar Suriname om daar kunstlessen te verzorgen aan het Cultureel Centrum Suriname.
  • Marlene Dumas, deze internationaal toonaangevende kunstenaar schuwt het controversiële onderwerp niet.
  • Rineke Dijkstra, deze fotograaf en videokunstenaar legt vaak de levensbepalende gebeurtenissen of levensfasen vast.

Tip: Van 13 september tot 8 januari is in Singer Laren de tentoonstelling “De nieuwe vrouw” te bezoeken. Deze tentoonstelling sluit mooi aan op deze cursus en is voor de liefhebbers dus zeker de moeite waard om te bezoeken.

Over de docent

Diana Kostman is gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef haar doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de Pop Art. Ze geeft met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen van de Oudheid tot en met de hedendaagse kunst. In 2006 heeft Diana Artemis Omnibus opgericht, een bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies.

Praktisch

Deze cursus bestaat uit 5 lessen en start op woensdag 28 september. De cursus vindt wekelijks plaats op woensdagochtend van 10.00-12.00 (m.u.v. de herfstvakantie). Voor slechts €85,- doe je mee aan deze leuke en interessante cursus. Bij deze cursus is één keer een kopje koffie/thee
inbegrepen.

Inschrijven kan via de oranje knop hierboven of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.