Mini-college: Help! Mijn kind eet niet!

28 maart 2023 | Dinsdagavond | 20.00 - 21.30 uur | Zaal 1

Kosten: €7,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Rita Maris legt uit wat het verschil is tussen een tijdelijke fase van voedselweigering en de eetstoornis ARFID.

Koop hier een kaartje

Wanneer je alles hebt geprobeerd en je kind weigert te eten, kun je als ouders met je handen in het haar zitten. Gelukkig is deze voedselweigering vaak van tijdelijk aard en gaan kinderen na verloop van tijd vanzelf weer eten. Maar wat als deze voedselweigering langer aanhoudt en zulke extreme vormen begint aan te nemen, dat je je zorgen maakt om de gezondheid van je kind? Wat als je kind nauwelijks iets durft te eten of overal maar een paar hapjes van eet en steeds magerder, futlozer en witter wordt?

Rita Maris legt uit wat het verschil is tussen deze tijdelijke fase van voedselweigering en de eetstoornis ARFID. De volgende onderwerpen zullen tijdens haar lezing aandacht krijgen:

*Waarom durft mijn kind niks nieuws te proeven en is eten zo'n strijd?
*Wanneer gaat het om een tijdelijke fase van voedselweigering en wanneer moet je je zorgen maken over de selectieve en/of minimale voedselinname van je kind?
*Wat is ARFID en hoe kan dit ontstaan?
*Heeft het lichamelijke gevolgen als een kind langdurig eenzijdig eet?
*Kun je als ouders iets doen om een eetstoornis als ARFID te voorkomen? Enkele adviezen en tips
*Waar kun je terecht met je zorgen en vragen over de eetproblemen van je kind?
*Is er behandeling mogelijk?
*Ervaringsverhalen van ouders

Na de lezing zal er gelegenheid zijn tot het stellen van vragen. Ook zal er een boekentafel aanwezig zijn.

Over Rita Maris

Rita Maris (1976) heeft een eigen tekstbureau en is werkzaam als freelance journalist en tekstschrijver. Ze is ervaringsdeskundige op het gebied van ARFID; twee van haar kinderen hebben deze diagnose gekregen. Dat deed haar besluiten op zoek te gaan naar informatie over deze nog onbekende eetstoornis en resulteerde in de boeken Over leven met ARFID, Thijs lust geen ijs en ARFID te lijf. Daarnaast schreef zij de biografie Mijn lijf of mijn bedrijf? over de worsteling van een ondernemer met de ziekte van Parkinson. Ook is zij ARFID-ambassadeur bij WEET, de Nederlandse patiëntenvereniging voor eetstoornissen en brengt zij deze eetstoornis door middel van lezingen onder de aandacht in de maatschappij.

Praktisch

Deze lezing vindt plaats op dinsdagavond 28 maart van 20.00 tot 21:30 uur in zaal 1 op de eerste verdieping van De Cultuurfabriek. Een kaartje kost €7,50 en is te koop via de oranje knop bovenaan of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.