Het coronavirus (COVID-19)

Op deze pagina lees je welke maatregelen we nemen in verband met het coronavirus, waar je betrouwbare informatie kan vinden en handige tips voor thuisblijvers die willen blijven genieten van lezen & leren.

Update 1 april

De Bibliotheek is gesloten

In verband met de ontwikkelingen rondom het coronavirus, de richtlijnen en adviezen van het RIVM en het beleid van de Koninklijke Bibliotheek is Bibliotheek Veenendaal op dit moment vooralsnog gesloten tot en met 28 april.

Alle activiteiten in de Bibliotheek zijn afgelast tot en met 1 juni. Dit geldt ook voor onze vaste wekelijkse activiteiten, zoals het inloopspreekuur van het Taalhuis, het Taalcafé, de vrije inloop van het FabLab, het Mamacafé en het voorleesuurtje.

We houden je op de hoogte van verdere ontwikkelingen.

Geen telaatgeld

Over de komende weken rekenen wij geen telaatgeld, omdat de Bibliotheek gesloten is. Je hoeft de materialen die je thuis hebt pas weer in te leveren als de Bibliotheek open gaat.

Gratis afgeschreven boeken

Elke werkdag van 10.00-13.00 uur kan je bij goed weer in de kastjes
bij de entree van De Cultuurfabriek gratis afgeschreven boeken
uitzoeken.

Hou wel gepaste afstand (ten minste 1.5 meter) van anderen, kom niet als je klachten hebt en zorg dat er genoeg leesvoer is voor iedereen.

Veel leesplezier!

Het Taalhuis thuis

Heb je een taalmaatje? Of krijg je les in een groep?

Helaas zijn de Bibliotheek en het Taalhuis nu gesloten. Daarom is er geen les en kun je niet afspreken met je taalmaatje.

Wil je thuis toch Nederlands leren?

Contact met de Bieb

Van maandag tot en met vrijdag zijn we telefonisch bereikbaar van 10.00-17.00 uur. Je kan ons vragen stellen over de Bibliotheek, mogelijkheden om te lezen, e-books en meer.

Ons telefoonnummer is 0318 58 26 69.

Meer weten over het coronavirus

Wat is het coronavirus?

In de regio Wuhan in China startte in december 2019 een uitbraak van een nieuw coronavirus, ook wel SARS-CoV-2 genoemd. Het virus kan de ziekte COVID-19 veroorzaken.

De meeste patiënten met dit virus hebben koorts en luchtwegklachten. In Nederland, maar ook wereldwijd, worden er maatregelen genomen om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

bron: RIVM

Tips voor thuisblijvers

Voorleestip: herhalen

Heb je thuis niet zoveel voorleesboeken? Dat is niet erg, het is juist heel handig om een boek meerdere keren voor te lezen. Voor jonge kinderen is herhaling fijn en goed voor de woordenschat.

Om het niet te saai voor jezelf te maken kan je experimenteren met stemmetjes, andere invalshoeken nemen of kinderen nieuwe details in plaatjes laten ontdekken.

Informatieve bronnen voor jou

Oefenen voor school, handige informatie voor werkstukken en spreekbeurten, tips voor Lezen voor je Lijst en meer handige bronnen vind je op deze pagina.

Jaqcues Vriens leest voor

De Corona-klas

E-books lenen

Als lid van de Bibliotheek kan je ook gebruikmaken van de Online Bibliotheek en heb je dus toegang tot een collectie van 28.000 e-books.

Je kan deze e-books lenen op je smartphone, tablet, e-reader of laptop. Zo kan je thuis alsnog genieten van boeken.

Luisterboeken lenen

Wil je liever luisteren naar een mooi verhaal? Als bibliotheeklid kan je ook luisterboeken lenen bij de LuisterBieb.

In de collectie van de LuisterBieb vind je niet alleen prachtige romans, maar kan je ook kiezen uit informatieve hoorcolleges en taalcursussen.

Digitale bronnen

Je theorie-examen oefenen, krantenarchieven doorspitten of door landelijke erfgoedcollecties bladeren?

Onze pagina met digitale bronnen kan je ook thuis raadplegen!

Extra hulp nodig bij de Online Bibliotheek?

Wil je graag gebruikmaken van de diensten van de Online Bibliotheek, maar loop je ergens tegen aan? Je kan altijd contact met ons op nemen.

Gratis luisterboeken

De Online Bibliotheek heeft mooie luisterboeken beschikbaar voor iedereen die op dit moment thuis zit en wil genieten van een mooi verhaal. Voor leden én niet-leden.

Nieuwe e-books

Ontdek de hele collectie