Dag van de geschiedenis

60 jaar Stichts en Gelders Veenendaal

Dit jaar blikken we terug op het feit dat 60 jaar geleden Stichts en Gelders Veenendaal één gemeente werd. In die tijd is er veel gebeurd in Veenendaal en hebben we samen bijzondere geschiedenis meegemaakt en geschreven.

Tijdens de Dag van de geschiedenis, op zaterdag 31 oktober, blikken we in De Cultuurfabriek samen terug op 60 jaar Veense geschiedenis.

We organiseren deze dag samen met Museum Veenendaal,  Historische Vereniging Oud Veenendaal en Gemeentearchief Veenendaal.

Gratis activiteiten in De Cultuurfabriek

Op zaterdag 31 oktober vieren we de Dag van de geschiedenis met allerlei gratis activiteiten overal in De Cultuurfabriek. Kom langs en geniet van een terugblik op 60 jaar Veense geschiedenis.

Coronaproof

Tijdens de Dag van de geschiedenis zullen we ons inzetten om alle activiteiten zo leuk en veilig mogelijk te maken. Alle activiteiten zijn gratis, maar er zullen bij bepaalde activiteiten beperkte plaatsen beschikbaar zijn, zodat we ten alle tijden anderhalve meter afstand van elkaar kunnen blijven houden.

We vragen je om voor je komst de actuele richtlijnen nog eens door te nemen:

Lezing Jaap Pilon

De Stadsgids vertelt meer over hoe de samenvoeging van Stichts en Gelders Veenendaal in één gemeente tot stand kwam en wat dit voor de ontwikkeling van Veenendaal heeft betekend.

App Veenendaal Verenigd/t

Leer meer over de nieuwe app waarmee je de mooiste plekjes in het centrum van Veenendaal kan ontdekken, inclusief een interessant kijkje in de geschiedenis.

Workshop Eet smakelijk!

Maak je eigen jaren '60 servies in deze speelse workshop voor kinderen vanaf 6 jaar.

Swinging '60s met DJ Conga

Vraag plaatjes uit de jaren '60 aan bij Veenendaals levende jukebox DJ Conga en dans gezellig mee.

Fotobooth

Ga op de foto in jaren '60 of '90-stijl. Dos je uit en neem je polaroid-foto meteen mee naar huis.

Veenendaal door de jaren heen

Ontdek met historisch filmmateriaal hoe Veenendaal is veranderd door de jaren heen.

Podcast Gemeentearchief Veenendaal

Luister naar de podcast van het Gemeentearchief, met een speciale aflevering over de samenvoeging van Stichts en Gelders Veenendaal.

Grenswisseling op Historisch Informatiepunt

Leer meer over de vereniging van Stichts en Gelders Veenendaal in 1960 en andere gebeurtenissen in de geschiedenis van Veenendaal bij het multitouchscherm op de begane grond van De Cultuurfabriek en test meteen je kennis met een quiz.