Dag van de geschiedenis 2021

Aan het werk

Sinds we op twee benen lopen zijn we er het grootste deel van ons leven mee bezig: werk. Arbeid komt in alle vormen, kleuren, smaken en maten en heeft zich door de eeuwen heen telkens opnieuw uitgevonden. Van de enige manier om de eerste levensbehoeften te vervullen tot een wezenlijk kenmerk van wie je bent en waar je bij hoort. Daarom klokken we weer in en gaan we aan de slag met het thema 'Aan het werk'. Op zaterdag 30 oktober vieren we de Dag van de geschiedenis met allerlei gratis activiteiten overal in De Cultuurfabriek voor jong en oud!

De 'Aan het werk' Route

Ontdek allerlei oude en nieuwe beroepen en probeer ze zelf uit! Leer meer over diverse oude ambachten van houtsnijwerk tot manden vlechten, ga zelf creatief aan de slag met vilt, leer plaatjes draaien en nog veel meer. Bij elk beroep krijg je een stempel. Verzamel jij ze allemaal? De stempelroute is voor kinderen vanaf 8 jaar. Haal jouw stempelkaart bij de klantenservice.

Historische kledij

Op de begane grond van De Cultuurfabriek vind je historische werkoveralls. Spot jij ze allemaal?

Arbeidsvitaminen met DJ Conga

Vraag plaatjes aan bij Veenendaals levende jukebox DJ Conga en dans gezellig mee met de leukste arbeidsvitamines. We gaan back to the seventies met bekende liedjes en mee kan neuriën zoals ABBA, Neil Diamond, Stevie Wonder, Diana Ross en nog veel meer!

Een blik terug in de tijd

Ontdek met historisch filmmateriaal hoe Veenendaal is veranderd door de jaren heen bij Historische Vereniging Oud Veenendaal en bij Museum Veenendaal.

Reizende tentoonstelling: Beroepen

Zes lokale kunstenaars werken de verhalen van ouderen uit tot zes
kunstwerken. Waar hebben de Veense ouderen allemaal gewerkt vroeger? En
hoe ging dat er dan aan toe?

Podcast Gemeentearchief Veenendaal

Marokkaanse gastarbeiders

De expositie 'Eerste generatie Marokkaanse Veenendalers in beeld' bij de kunstkubus laat foto- en filmmateriaal zien van Marokkaanse gastarbeiders van het eerste uur.