Maand van de Geschiedenis: het mysterie van Zwarte Jannetje

Zwarte Jannetje

In 2019 is het precies 100 jaar geleden dat Jannetje Hootsen, bijgenaamd Zwarte Jannetje, overleed. Ze was een lokale sekteleidster met aanhang in Veenendaal en in plaatsen als Polsbroek, Bergambacht en Brandwijk. Haar volgelingen zagen haar als de personificatie van de Heilige Geest op aarde en noemden haar de ‘Bruid van Christus’.

Over de praktijken van haar sekte werden veel wilde verhalen verspreid. Zo zouden Jannetje en andere jonge vrouwen tijdens bijeenkomsten naakt hebben rondgedanst, was er sprake van mishandeling tijdens gevaarlijke duivelsuitdrijvingen en zou de sekte verantwoordelijk zijn geweest voor vernielingen, brandstichtingen en zelfs moord. Na Jannetjes dood viel de groep uiteen. De sekteleidster en haar groep zijn nog altijd een geliefd onderwerp onder historici.

De Maand van de Geschiedenis

Oktober is elk jaar de Maand van de Geschiedenis. Landelijk zijn er allerlei evenementen die extra aandacht geven aan onze geschiedenis. Door ons verleden uit te pluizen en te ontdekken, kunnen we het heden namelijk beter begrijpen.

Dit jaar is het thema ZIJ/HIJ en staan verhalen van vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis centraal.

Lezing

Lokale historica Margreet Helder geeft van 15.00-16.00 uur een lezing over de geschiedenis van Zwarte Jannetje.

Meezingconcert

Veens kinderkoor ReZonanZ brengt het verhaal van Zwarte Jannetje nóg meer tot leven met een scala aan meezingliedjes tijdens hun gratis meezingconcert van 13.30-14.15 uur.

Documentaire

Historische Vereniging Oud Veenendaal toont van 10.00-17.00 uur meerdere keren de documentaire 'Zwarte Jannetje: Bruid van Christus' van RTV Utrecht. De documentaire is gratis te bekijken.

Mini-expositie

In Museum Veenendaal kan je de hele maand oktober een mini-expositie over het leven en de tijd van Zwarte Jannetje bewonderen. Op zaterdag 12 oktober is deze expositie gratis te bekijken van 10.00-17.00 uur.

Kinderworkshop

Kinderen van 5 t/m 12 jaar kunnen van 13.00-16.00 uur langskomen om hun eigen mysterieuze goochelboekje te maken. Deze workshop is gratis.

Deze activiteiten zijn tot stand gekomen in samenwerking met: