Lezing Zwarte Jannetje

12 oktober 2019, van 15:00 tot 16:00 | Zaal 1

Kosten: €3,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Historica Margreet Helder vertelt in de Maand van de Geschiedenis meer over het spannende verhaal van Zwarte Jannetje, de legendarische Veense sekteleidster.

Oktober is de Maand van de Geschiedenis. Dit jaar is het thema ZIJ/HIJ en staan vrouwen uit de Nederlandse geschiedenis centraal. Op zaterdag 12 oktober licht De Cultuurfabriek het verhaal de bijzondere Zwarte Jannetje uit met allerlei activiteiten, waaronder deze lezing van lokale historica Margreet Helder.

Zwarte Jannetje

In 2019 is het precies 100 jaar geleden dat Jannetje Hootsen, bijgenaamd Zwarte Jannetje, overleed. Ze was een lokale sekteleidster met aanhang in Veenendaal en in plaatsen als Polsbroek, Bergambacht en Brandwijk. Haar volgelingen zagen haar als de personificatie van de Heilige Geest op aarde en noemden haar de ‘Bruid van Christus’.

Over de praktijken van haar sekte werden veel wilde verhalen verspreid. Zo zouden Jannetje en andere jonge vrouwen tijdens bijeenkomsten naakt hebben rondgedanst, was er sprake van mishandeling tijdens gevaarlijke duivelsuitdrijvingen en zou de sekte verantwoordelijk zijn geweest voor vernielingen,  brandstichtingen en zelfs moord. Na Jannetjes dood viel de groep uiteen. De sekteleidster en haar groep zijn nog altijd een geliefd onderwerp onder historici.

Margreet Helder

Margreet Helder heeft geschiedenis gestudeerd en gewerkt in het onderwijs. Zij verdiept zich in de plaatselijke historie en werkt mee aan publicaties. In 2005 verscheen haar boek ‘Van grote waarde’, over de geschiedenis van de ouderenzorg in Veenendaal.

Praktisch

De lezing vindt plaats op zaterdag 12 oktober van 15.00-16.00 uur. Op deze dag is er in De Cultuurfabriek van alles te beleven rondom Zwarte Jannetje, dus kom gerust eerder langs om je meer te verdiepen in het mysterie van Zwarte Jannetje.

Kaartjes voor de lezing kosten €3,50 en zijn te koop bij de servicebalie van De Cultuurfabriek of via de knop hierboven.