Auteur Peter Wierenga over zijn boek ‘Ik brul dus ik ben’

17 maart 2018, van 14:30 tot 16:30 | De Cultuurfabriek

Kosten: € 5,-

#TrendingTopics: interactieve lezing over Lokale Democratie

Op zaterdagmiddag 17 maart – vlak voor de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen - komt de bekende schrijver Peter Wierenga in De Cultuurfabriek op bezoek. Hij geeft een interactieve lezing naar aanleiding van zijn boek: ‘Ik brul dus ik ben’ waarin hij filosofen, schrijvers en journalisten heeft geïnterviewd over het fenomeen populisme. Tijd: 14.30-ca. 16.30 uur. Entree: € 5,00.

Peter Wierenga bio
Peter Wierenga (1971) is classicus en freelance journalist. Na de spreekwoordelijke twaalf ambachten en dertien ongelukken belandde Wierenga in de schrijvende journalistiek. Zo was hij politiek verslaggever aan het Binnenhof voor Dagblad de Pers. Maatschappelijke vraagstukken genieten zijn bijzondere aandacht, van radicalisering tot de eurocrisis. In 2017 reisde hij langs denkers uit de hele wereld, om hen te bevragen over de opkomst van het populisme. Dit resulteerde in het boek "Ik brul, dus ik ben", door NRC beoordeeld als een "bijna verheffende" vorm van slow journalism. Ook gaf de auteur commentaar op het populisme bij Radio 1 en BNR Nieuwsradio.

Lezing
In zijn interactieve lezing op 17 maart neemt Wierenga publiek mee op een reis door ruimte en tijd, op zoek naar de essentie van het fenomeen "populisme". Van Den Haag tot Caracas, van Washington tot Mumbai, van de klassieke Oudheid tot de eenentwintigste eeuw. De schrijver van het boek "Ik brul, dus ik ben" laat zien wat we onder populisme moeten verstaan, wat de belangrijkste oorzaken zijn en wat het antwoord kan zijn op de uitdagingen die populisten opwerpen voor onze democratie. Als vertrekpunt dient de vraag, in hoeverre hun opkomst te maken heeft met het intellectuele klimaat van de (post)moderne tijd.

Vragen
Onderstaande vragen komen aan de orde op 17 maart:
• Hoe gevaarlijk is het populisme?
• Wat is het verschil tussen links en rechts populisme?
• Waar ligt de grens met het fascisme?
• Op welke punten hebben populisten gelijk?
• Hoe zal het presidentschap van Donald Trump zich verder ontwikkelen?

Na afloop is er de mogelijkheid tot het stellen van vragen.

#TrendingTopics en kaartverkoop
De interactieve lezing maakt deel uit van een serie van vier actuele lezingen onder de noemer: #TrendingTopics die Bibliotheek Veenendaal en de Volksuniversiteit Veenendaal in 2018 samen organiseren. Kaarten kosten €5,- en zijn te koop bij de servicebalie van De Cultuurfabriek of via iDeal via de website van de bibliotheek.