Veenendaal in de Franse tijd

13 oktober 2018, van 15:00 tot 16:00 | De Cultuurfabriek

Kosten: € 3,50

Lezing door Roelof Bisschop

Zaterdag 13 oktober houdt dr. Roelof Bisschop om 15.00 uur een lezing in De Cultuurfabriek in het kader van de Maand van de Geschiedenis. De heer Bisschop vertelt over de mini-opstand in Veenendaal in de Bataafse-Franse tijd (1795-1813) aan de hand van een unieke diapresentatie. Dit jaar staat het thema ‘Opstand’ landelijk in de schijnwerpers. Tijd: 15.00 - 16.00 uur. Entree € 3,50.

Een tweeling zelfstandig
De lezing gaat over de opstand tegen Rhenen in 1795, toen het Rhenense deel van Veenendaal zelfstandig werd. Dr. Roelof Bisschop is auteur van het boekje: ‘Een tweeling zelfstandig’, dat gaat over Stichts en Gelders Veenendaal in de Bataafse-Franse tijd 1795-1813 (een uitgave ter gelegenheid van 200 jaar Veenendaal als zelfstandige gemeente in 1995). Hoe ging deze mini-opstand in z'n werk? Wie waren de drijvende krachten er achter? En hoe reageerde de Veense bevolking? Hierover hoor je meer in de lezing.

Zelfstandige gemeente
Ruim 200 jaar is Veenendaal nu een zelfstandige gemeente. Daarvóór viel 'Stichts Veenendaal' onder het gezag van Rhenen en 'Gelders Veenendaal' onder Ede. Dat liep niet altijd even soepel en er was dan ook de nodige onvrede over die 'overheersing'. Toen de Fransen in 1795 ons land bezetten, grepen de Veense Patriotten hun kans. Met steun van de Franse bezetters werd Stichts Veenendaal een zelfstandige gemeente. Een soort mini-opstand tegen het oude bestuur dus.

Uitgebreid programma
De lezing maakt onderdeel uit van een uitgebreid programma voor jong en oud op zaterdag 13 oktober. Het totale programma rond de Maand van de Geschiedenis is een samenwerking tussen Bibliotheek Veenendaal, Museum Veenendaal, de Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) en het Gemeentearchief Veenendaal.

Kaartverkoop
De lezing vindt plaats in de Lezingenzaal op de 1e verdieping van De Cultuurfabriek, van 15.00 tot 16.00 uur. Kaarten kosten € 3,50 en zijn te koop via de bestelknop op deze pagina en bij de servicebalie van De Cultuurfabriek.

Boekje
Het boekje ‘Een tweeling zelfstandig’ is op 13 oktober ook te koop. De prijs is alleen voor deze dag € 4,-.