100x Rietveld

5 september 2017, 10:00 t/m 26 oktober 2017, 17:00 | De Cultuurfabriek, centrale hal

Handgemaakte schaalmodellen van Gerrit Rietveld meubilair

Ter ere van het 100-jarig bestaan van kunststroming De Stijl, is 2017 uitgeroepen tot het themajaar ‘Mondriaan to Dutch Design’. In dat kader is vanaf dinsdag 5 september de tentoonstelling ‘100x Rietveld’ te zien in de centrale hal van De Cultuurfabriek. De expositie toont 100 handgemaakte schaalmodellen van Gerrit Rietveld-meubilair, gemaakt door Harry Hoek. De tentoonstelling mét randprogrammering is tijdens openingstijden te bezoeken.

Meubelmaker
Gerrit Rietveld werd in 1888 te Utrecht geboren als zoon van een meubelmaker. Vanaf zijn elfde levensjaar trad hij in de leer bij zijn vader en kreeg hij les in houtbewerking. Rietveld ontwikkelde echter al snel een grote afkeer van de massieve en onpraktische meubelen die zijn vader in elkaar zette. Hij besloot daarom zelf ontwerper te worden en volgde hiervoor een opleiding. Op 18-jarige leeftijd kreeg hij zijn eerste ontwerpopdracht en binnen vijf jaar opende hij zijn eigen meubelmakerij.

De Stijl
Rietveld raakte beïnvloed door ‘De Stijl’, een stroming die vooral waarde hechtte aan eenvoudige vormen en een minimaal gebruik van kleuren. Deze kunststroming heeft tot op de dag van vandaag invloed op kunst, architectuur en design. Gedurende zijn carrière ontwierp Rietveld uiteenlopende meubels met eenvoud en helderheid als uitgangspunt. De Rood-blauwe stoel is zijn bekendste meubel; dit ontwerp werd wereldberoemd. Bij de tentoonstelling in De Cultuurfabriek is een replica van deze stoel te zien, die gemaakt is door leerlingen van CSV Het Perron. Mensen kunnen erop gaan zitten om te voelen hoe dat is: zitten op een ontwerp van Rietveld.

Randprogrammering
Rondom de tentoonstelling ‘100x Rietveld’ vindt een aantrekkelijke randprogrammering plaats voor jong en oud. Ook is er een kijk- en opdrachtenroute voor het onderwijs beschikbaar. De expositie is t/m 25 oktober 2017 gratis te bezoeken in de centrale hal van De Cultuurfabriek, tijdens openingstijden. Klassenbezoeken kosten €50,- per groep; aanmelden hiervoor kan per mail naar cdkuijper@bibliotheekveenendaal.nl.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door de Stichting Kind Kansrijk en het Vallei Jeugd Fonds.