Roeland Schweitzer exposeert in De Cultuurfabriek

1 november 2017, 10:00 t/m 16 december 2017, 20:00 | Kunstuitleen

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

20 Stadslanden in beeldenkast van Kunstuitleen

In de beeldenkast van Kunstuitleen Veenendaal is in november en december een serie recent klein werk te zien van kunstenaar Roeland Schweitzer. Hij is opgeleid aan de kunstacademie in Utrecht en de ABK Minerva in Groningen. Sindsdien schildert en tekent hij, de laatste jaren weer dagelijks. De mini-expositie is te zien t/m half december.

Stadslanden

Het gaat om 20 olieverfschilderijtjes van 25 cm breed en 27 cm hoog. Ze zijn aan de achterkant genummerd R 175 t/m R 195, de R staat voor de Ritmeesterfabriek in Veenendaal, omdat hij daar zijn atelier heeft. De schilderijtjes vormen een onderzoek naar het begrip Stadsland. Tegenover het platteland kun je je ook het stadsland voorstellen. Hoe ziet dit stadsland eruit? Het is nog steeds landschap, herkenbaar aan de groene landschapsstrook onderin met horizon, maar dan in een stadsomgeving. Met vreemde elementen op vreemde plaatsen, zogenaamde stadsvormen: een stuk spoorbaan, snelweg, flatgebouw midden in de polder, raam waar je doorheen kijkt, stalen balk, mensen onder, naast en boven je.

Vormenspel
Tijdens het schilderkunstig onderzoek stonden verschillende vragen centraal. Schweitzer zegt hierover: ‘Min of meer ronde, organische vormen, het leven, deze vormen samen, hoe werken ze in het vlak en onderling? Wat is een spannende compositie? Wat is een goede vorm binnen het schilderijtje? Welke kleurencombinaties sta ik toe? Welke onderlinge verhoudingen laat ik intact?’. Het resultaat is nu te zien Bij Kunstuitleen Veenendaal, gevestigd in De Cultuurfabriek.

Inleiding op het werk
Op zaterdag 11 november – tijdens de Dag van de Kunstuitleen - houdt Roeland Schweitzer een inleiding op het werk. Hij vertelt dan over de schilderkunstige zoektocht en het schilderproces. Tijd: 15.00-15.30 uur. Alle werkjes zijn te koop voor €100,- per stuk.