Themadag Maand van de Geschiedenis

13 oktober 2018, van 10:00 tot 17:00 | De Cultuurfabriek

Beleef de mini-opstand uit de Franse tijd in De Cultuurfabriek

In oktober - de Maand van de Geschiedenis 2018 - staat het thema ‘Opstand’ in de schijnwerpers. Ook De Cultuurfabriek doet mee met diverse activiteiten voor jong en oud: op zaterdag 13 oktober is er een uitgebreid programma. Kom kijken en luisteren en beleef de tijd van de mini-opstand in Veenendaal in de Bataafse-Franse tijd (1795-1813)!

Inleiding
Ruim 200 jaar is Veenendaal nu een zelfstandige gemeente. Daarvóór viel 'Stichts Veenendaal' onder het gezag van Rhenen en 'Gelders Veenendaal' onder Ede. Dat liep niet altijd even soepel en er was dan ook de nodige onvrede over die 'overheersing'. Toen de Fransen in 1795 ons land bezetten, grepen de Veense Patriotten hun kans. Met steun van de Franse bezetters werd Stichts Veenendaal een zelfstandige gemeente. Een soort mini-opstand tegen het oude bestuur dus. De activiteiten in De Cultuurfabriek hebben te maken met deze opstand en die tijd.

Programma zaterdag 13 oktober
• Beleef een Meezingconcert door kinderkoor ReZonanZ. Voor alle leeftijden! Met Oud-Hollandse liedjes uit de Franse tijd (zoals Hop Marjanneke) en andere bekende liedjes die bij het thema passen. Daarnaast zal het koor een aantal Franse liederen en liederen uit de Musical Les Misérables laten horen, en met een vleugje theater nog meer tot leven brengen voor het publiek. Locatie: centrale hal, tijd: 13.30 - 14.15 uur.
Lezing over de opstand tegen Rhenen in 1795, toen het Rhenense deel van Veenendaal zelfstandig werd door dr. Roelof Bisschop, auteur van het boekje: Een tweeling zelfstandig. Over Stichts en Gelders Veenendaal in de Bataafse-Franse tijd 1795-1813 (een uitgave ter gelegenheid van 200 jaar Veenendaal als zelfstandige gemeente). Hoe ging de mini-opstand in z'n werk? Wie waren de drijvende krachten er achter? En hoe reageerde de Veense bevolking? Dat vertelt de plaatselijke historicus dr. Roelof Bisschop aan de hand van een unieke diapresentatie. Locatie: Lezingenzaal 1e verdieping, 15.00 - 16.00 uur. Kaartverkoop via de servicebalie in De Cultuurfabriek en de website van bibliotheek (tickets à €3,50).
• Jongeren van de Theaterwerkplaats zullen zich o.l.v. Marthie Overeem transformeren in publiek uit de Franse tijd. Ze zullen zeker zorgen voor een OPstand!
• In de ruimte van de Historische Vereniging Oud Veenendaal zijn doorlopend filmpjes te zien die gaan over de Franse tijd. Wat was het eigenlijk voor tijd? Sommige Nederlanders hoopten dat de Fransen vrijheid en gelijkheid zouden brengen, maar het leven werd alleen maar zwaarder. Gratis entree, doorlopend van 13.00 - 17.00 uur.

Speciaal voor kinderen
Voor kinderen zijn er verschillende workshops op 13 oktober. Zo kunnen de kinderen ‘kokardes’ maken. Een kokarde is een soort ronde medaille met strikken in de kleuren van de Franse vlag (rood-wit-blauw), die op de hoed of jas werd gedragen. Ook kunnen kinderen zelf een boekje maken met een aantal Franse woordjes, die ze op deze middag leren. Tijden: 14.30 - 16.30. Meedoen is gratis, vol=vol.

Mini-expositie
Museum Veenendaal toont een mini-tentoonstelling die aansluit bij het thema van de opstand tegen Rhenen. Er zijn diverse objecten in 2d en 3d te zien. De expositie vindt plaats van 13 t/m 31 oktober. I.s.m. het Gemeentearchief Veenendaal.

Gondelaar met bibliotheekmaterialen
Op de 2e verdieping van De Cultuurfabriek heeft de bibliotheek een gondelaar ingericht met bibliotheekmaterialen over ‘opstand’ in brede zin. Alle materialen zijn te leen voor leden van de bibliotheek.

* Het totale programma is een samenwerking tussen Bibliotheek Veenendaal, Museum Veenendaal, de Historische Vereniging Oud Veenendaal (HVOV) en het Gemeentearchief Veenendaal.