Boeken en (voor)lezen

Terug naar het overzicht


Samen brengen we kinderen weer aan het lezen!

Lezen opent niet alleen deuren naar andere werelden, het stimuleert ook de fantasie en zorgt voor een betere taal- en sociale ontwikkeling van kinderen.

Recente onderzoeken tonen aan dat de Nederlandse jeugd steeds minder vaak leest en met steeds minder plezier. Ze besteden minder tijd aan 'diep' lezen: geconcentreerd met langere teksten en boeken bezig zijn. Hierdoor daalt hun leesvaardigheid en dat is zorgelijk.

Het onderwijs én Bibliotheken kunnen samen het tij keren door  structureel samen te werken en te zorgen voor een rijk leesaanbod, in te zetten op leesplezier en een cultuur voor ‘diep’ lezen tot stand te brengen.

Deze onderdelen staan dan ook echt voorop in ons aanbod. We gaan graag met je in gesprek over hoe we samen het leesoffensief in Veenendaal kunnen realiseren.

Jan Terlouw over (voor)lezen:

"Als we kinderen leren lezen, dan geven we hen de sleutel van de Bibliotheek van de wereld"

(afbeelding door Nationaal Comité 4 en 5 mei)

Het Leesoffensief

De Onderwijsraad en Raad voor Cultuur roepen via Lees! Een oproep tot een Leesoffensief scholen en Bibliotheken op samen op te trekken om het tij te keren m.b.t. de zorgwekkende leesmotivatie en leesprestaties van kinderen. Wij gaan hier graag met je over in gesprek!

Het rapport van de Onderwijsraad


Voor alle groepen

Speciale collecties

Op zoek naar een mooie collectie voor in de klas? Laat het ons weten! Wij ondersteunen graag bij het samenstellen van collecties rondom bepaalde thema's en/of passend bij een (taal)methode. Zo is er altijd iets nieuws te lezen.

Informeer bij ons naar de prijzen en leentermijnen.

Schoolpassen

Met onze schoolpas kan je je klaslokaal vullen met boeken,
tijdschriften, cd's, bladmuziek en games voor kinderen. Per pas (€28,50) kan je tegelijkertijd 40 jeugdmaterialen lenen (max. 20 boeken en 8 tijdschriften per keer).

Per school kan je meerdere schoolpassen aanvragen.


Groep 1 & 2

Voorleespakketten

Leesplezier • Spelenderwijs leren • Voorlezen

Dit lespakket is geschikt voor groep 1 & 2.

Laat je leerlingen op een hele bijzondere manier een van onze favoriete (prenten)boeken beleven. Naast boeken ontvang je ook knuffels en spelmateriaal van Speelotheek Veenendaal. Zo wordt (voor)lezen écht leuk.

Kies uit: Rupsje Nooitgenoeg, Kleine Muis, de Gruffalo en Annie M.G. Schmidt.

De MAAKplaats

Leesplezier • Woordenschat uitbreiden • Samenwerken

Dit lespakket is geschikt voor groep 1 & 2.

In dit project staat het prentenboek Kasper en Flip in de werkplaats centraal. Aan de hand van het verhaal van de twee vrolijke bevers leren de kinderen meer over bouwen, maken en gereedschap en breiden ze hun woordenschat hierover uit.

Botje Bij

Programmeren • Verbeelding • Gedichten

Dit lespakket is geschikt voor groep 1 & 2.

Met de schattige robot Botje Bij leren kinderen de eerste stappen van programmeren. Aan de hand van gedichten van Annie M.G. Schmidt laten de leerlingen de robotbij een route volgen. Zo leren ze vooruit te denken, aanwijzingen geven en volgen, en wat links en rechts is.

Blue-bot leest een prentenboek

Programmeren • Voorlezen • Logisch nadenken

Dit lespakket is geschikt voor groep 1 & 2.

Wist je dat robots kunnen lezen? Alleen als slimme leerlingen het ze leren! In dit project laten de leerlingen de grappige robot Blue-Bot het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg, Een huis voor Harry of Ssst! De tijger slaapt volgen op een speciale mat.

Het Muizenhuis

Leesplezier • Verbeelding • Empathie

Deze workshop is geschikt voor groep 1 & 2.

Kennen je leerlingen de muisjes Sam en Julia al? In de boeken van Het Muizenhuis beleven de verlegen Sam en nieuwsgierige Julia allerlei avonturen. Zo ontmoeten ze ook andere muisjes in hun kleine wereldje.

In deze workshop leren de kleuters de wereld van Het Muizenhuis kennen en gaan ze zich op een speelse manier leren identificeren met de personages.


Groep 3 & 4

Vergeet mij nietje

Vriendschap • Leesplezier • Kunst

Dit lespakket is geschikt voor groep 3.

In dit project neem je je leerlingen mee in de wereld van vriendschap aan de hand van het prentenboek Vergeet mij nietje van Milja Praagman.

Met vier creatieve activiteiten breiden de kinderen hun woordenschat uit, maken ze een poesiealbum en leren ze meer over kunst.

Ik maak een prentenboek

Creatief • Schrijven • Woordenschat

Dit lespakket is geschikt voor groep 3 & 4.

Laat je leerlingen hun eigen prentenboek maken! In 5 lessen leren ze hoe, met behulp van Dries de Draak uit het prentenboek Eindelijk slapen van Martine van Nieuwenhuyzen.

Wat voor pareltjes zullen er dit keer getekend en geschreven worden?

De Dwergjes van Tuil

Leesplezier • Fantasie • Literatuur

Dit lespakket is geschikt voor groep 3 & 4.

Paul Biegel was een van de belangrijkste Nederlandse schrijvers van jeugdliteratuur. In dit project ontdekken de leerlingen zijn bijzondere verhalen.

De leerlingen duiken in zijn fantasierijke taal en maken samen als echte verslaggevers hun eigen 'Biegelkrant'.

Annie M.G. Schmidt-speurtocht

Leesplezier • de Bibliotheek • Literatuur

Deze speurtocht is ontworpen voor groep 4, maar kan ook gegeven worden aan combinatieklassen, zoals groep 4/5 of 3/4.

Ga op zoek naar Pluk, Otje, Jip, Janneke en meer beroemde personages van Annie M.G. Schmidt in de Bieb!

In deze speurtocht ontdekken de leerlingen spelenderwijs meer over de werken van deze belangrijke schrijver én leren ze op een geheel nieuwe wijze de Bieb kennen.


Groep 5 & 6

Gids in Boekenland

Leesplezier • Samenwerken • Genres ontdekken

Dit lespakket is geschikt voor groep 5 & 6.

Hoe vind je nou een leuk boek? Er is ook zoveel keuze! Gelukkig kunnen de leerlingen samen het spel Gids in Boekenland spelen, waarbij ze met elkaar in gesprek gaan over leuke boeken. Op weg naar eindbestemming Boekenland leren ze meer over genres en helpen ze elkaar bij het vinden van een écht leuk boek.

De schatkamer van Roald Dahl

Leesplezier • Cultuureducatie • Verbeelding

Dit lespakket is geschikt voor groep 5 & 6.

Matilda, De GVR, De heksen - allemaal klassieke jeugdboeken van een van de meest geliefde schrijvers van de wereld: Roald Dahl. In dit project kruipen de leerlingen in de huid van beroemde Dahl-personages, spelen ze situaties na en leren ze meer over deze iconische schrijver.


Groep 7 & 8

De leerlingen waren er heerlijk in aan het lezen. Het zijn mooie boeken!

— Leerkracht groep 7 over Tijdjagers

De Nationale Voorleeswedstrijd 2021

Leesplezier • Leesbevordering • Voorlezen

Deze wedstrijd is geschikt voor groep 7 & 8.

In 2020 werd Lars van Het Baken Veenendaal niet alleen de voorleeskampioen van Veenendaal, maar ook regionaal kampioen in Zuid-Oost Utrecht!

Evenaren of overtreffen jouw leerlingen zijn succes? Doe mee met de Nationale Voorleeswedstrijd 2021!

Tijdjagers

Lezen • Geschiedenis • Samenwerken

Dit lespakket is geschikt voor groep 7 & 8.

In het spannende spel Tijdjagers maken leerlingen kennis met verhalen uit alle 10 tijdvakken van de geschiedeniscanon.

Het begint met een geheimzinnig pakket van de Schrijvers van de Ronde Tafel en na 5 weken lezen kan het mysterie eindelijk ontrafeld worden. Nu komt het aan op kennis, samenwerking en de talenten van de leerlingen!

Vergeten oorlog

Leesplezier • Geschiedenis • Presenteren

Dit lespakket is geschikt voor groep 7 & 8.

Kinderen kennen waarschijnlijk de grote verhalen uit de Tweede Wereldoorlog, maar wat weten ze van de kleinere, maar net zo belangrijke gebeurtenissen?

In dit project lezen de leerlingen elk een ander jeugdboek over een onderbelicht onderwerp. Aan het eind presenteren ze hun boeken aan elkaar en delen ze kennis over de oorlog.

Nederland Leest Junior

Leesplezier • Mening uiten • Kritisch denken

Dit lespakket is geschikt voor groep 7 & 8.

Samen één boek lezen? Dat is pas leuk! In dit project lezen alle leerlingen tegelijkertijd het boek Dwars door de storm van Martine Letterie en Karlijn Stoffels, wat aansluit op het thema 'kleine geschiedenis, grote verhalen'.

Daarna gaan jullie samen in gesprek, waarbij er ruimte is voor de leerlingen om hun mening over het boek te geven en beargumenteren.

Een wolk van poëzie

Poëzie • AR technologie • Schrijven

Deze workshop is geschikt voor groep 7 & 8.

In de app Wolk kan je gedichten tot leven brengen met Augmented Reality (AR), zodat je poëzie écht kan beleven.

In deze workshop maken leerlingen op een laagdrempelige manier kennis met (niet-rijmende) poëzie. In de Bieb duiken ze de app in, ontdekken ze gedichten in AR en doen ze inspiratie op voor hun eigen schrijfwerk.

Blijf op de hoogte

Ons aanbod zal dit jaar steeds aangepast worden. In onze speciale educatienieuwsbrief houden we je ervan op de hoogte.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief