Kunst en creatief

Terug naar het overzicht

Welkom in de wereld van kunst

Kinderen die op school (of thuis) aan kunst en cultuur doen, krijgen meer zelfvertrouwen en vergroten hun sociale vaardigheden. Door met kunst bezig te zijn, worden kinderen in staat gesteld zich te ontwikkelen tot mondige en weerbare mensen.

Het duurt meestal een tijdje voordat we kunst écht kunnen waarderen. Vaak lijkt kunst heel ver van ons af te staan. Maar door op een leuke en speelse wijze kennis te maken met kunst en kunstenaars, komt het een stukje dichter bij.

In onze workshops en leskisten zit altijd een combinatie van leren en zelf doen. Dat maakt ons aanbod uniek en afwisselend.


Groep 3 & 4

Vergeet mij nietje

Vriendschap • Leesplezier • Kunst

Dit lespakket is geschikt voor groep 3.

In dit project neem je je leerlingen mee in de wereld van vriendschap aan de hand van het prentenboek Vergeet mij nietje van Milja Praagman.

Met vier creatieve activiteiten breiden de kinderen hun woordenschat uit, maken ze een poesiealbum en leren ze meer over kunst.

Ik maak een prentenboek

Creatief • Schrijven • Woordenschat

Dit lespakket is geschikt voor groep 3 & 4.

Laat je leerlingen hun eigen prentenboek maken! In 5 lessen leren ze hoe, met behulp van Dries de Draak uit het prentenboek Eindelijk slapen van Martine van Nieuwenhuyzen.

Wat voor pareltjes zullen er dit keer getekend en geschreven worden?

De draad van Alexander Calder

Verbeelding • Kunstboeken • Creativiteit

Deze workshop is geschikt voor groep 3 & 4.

Aan de hand van het kunstprentenboek De draad van Alexander van Sieb Posthuma maken kinderen kennis met de bekende kunstenaar Alexander Calder. Het boek gaat over de kracht van lijnen en de kracht van de verbeelding.

Tijdens de workshop leren de kinderen kijken naar kunst en treden ze in de voetsporen van Calder door zelf aan de slag te gaan met een eenvoudige draadfiguur.


Groep 5 & 6

Bouw een tekenrobot

Techniek • Probleemoplossend denken • Creativiteit

Deze workshop is geschikt voor groep 5.

Wist je dat je van een plastic beker, drie stiften, een batterij en paar extra dingetjes een robot kan maken?

In deze workshop gaan de leerlingen aan de slag met het maken van een tekenrobot, die rondjes kan draaien en zo abstracte kunst kan maken op papier.


Groep 7 & 8

Een wolk van poëzie

Poëzie • AR technologie • Schrijven

Deze workshop is geschikt voor groep 7 & 8.

In de app Wolk kan je gedichten tot leven brengen met Augmented Reality (AR), zodat je poëzie écht kan beleven.

In deze workshop maken leerlingen op een laagdrempelige manier kennis met (niet-rijmende) poëzie. In de app gaan ze zelf aan de slag met het maken van gedichten die ze meteen in de Bibliotheek kunnen beleven.

Blikflits

Mediawijsheid • Kritisch denken • Beeldtaal

Dit lespakket is geschikt voor groep 7.

Op TikTok, Instagram en Snapchat zien kinderen dagelijks heel veel beelden voorbijkomen, maar denken ze wel eens na over wat dat beeld kan veroorzaken? In dit project gaan de leerlingen beelden onderzoeken en leren ze hoe beelden ontstaan. Zo leren ze kritisch kijken naar beeld online én in boeken.

Maak een Wearable

Techniek • Maakplezier • Creativiteit

Deze workshop is geschikt voor groep 7 & 8.

Tijdens deze dynamische workshop gaan de leerlingen 3D-printen, solderen én lasersnijden om zo een Wearable te maken; een draagbaar object of sieraad met een LED-lampje er in.

Zo maken ze kennis met onze 3D-printers, leren ze hoe de lasersnijders werken en gaan ze heel stoer solderen.  

Blijf op de hoogte

Ons aanbod zal dit jaar steeds aangepast worden. In onze speciale educatienieuwsbrief houden we je ervan op de hoogte.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief