Gilbertjaar 2019

Gilbert van Schoonbeke

In 2019 vieren we het vijfhonderste geboortejaar van Gilbert van Schoonbeke. Deze Belgische stedenbouwer en ondernemer stond lang bekend als een van de stichters van Veenendaal.

Hoewel nieuw onderzoek aantoonde dat Gilbert waarschijnlijk nooit in Veenendaal is geweest, kunnen we nog altijd parallellen trekken tussen zijn karakter en dat van Veenendaal.

Gilbert was een ondernemer en een vernieuwer die als geen ander buiten de gebaande paden kon denken. Ondanks zijn ietwat eigenwijze karakter, zocht hij vaak verbinding door zich door anderen te laten inspireren.

Het idee dat Gilberts eigenwijze ondernemerszin aan de grondslag ligt van het Veenendaalse DNA, is nog niet zo gek. Kunnen we de 'Gilbert-factor' nog steeds om ons heen zien?

Wij zijn Gilbert

Gilbert on Tour

Ontdek cultureel Veenendaal! In Gilbert on Tour ga je langs allerlei prachtige locaties waar je bijzondere stukjes muziek, dans, poëzie en/of zang van Veenendaalse verenigingen ontdekt.

Reserveer je gratis tickets voor Gilbert on Tour

Gilbert op school

Voor het Gilbertjaar is ook een multidisciplinair lespakket ontwikkeld. Tot de zomervakantie zijn meer dan 2400 Veenendaalse leerlingen bezig met ondernemen, uitvinden en netwerken, net als Gilbert.

De lessenserie bestaat uit lessen die leerkrachten zelf op hun school geven, met als afsluiting een bezoek aan De Cultuurfabriek. Hier ontmoeten ze een Gilbert-lookalike en presenteren ze hun spectaculaire uitvindingen en creatieve uitspattingen aan hem.

Het lessenpakket is ontwikkeld in opdracht van School en Cultuur, door Annet Werkhoven van De Werkhoven ‘Geschiedenis voor u’, in nauwe samenwerking met Gaby Jansen, Bibliotheek Veenendaal, Kunstuitleen Veenendaal, Stemwerkplaats ReZonanZ, Gemeentearchief Veenendaal en Museum Veenendaal.
 

Nog meer over het Gilbertjaar

Nieuwsgierig geworden naar dit feestjaar? Kijk voor meer informatie op de website van het Gilbertjaar!