Groepsbezoek voor groep 1 t/m 8

Jaarlijks bezoeken vele kinderen van de basisschool Bibliotheek Veenendaal. Kinderen maken tijdens de bezoeken op speelse wijze kennis met de bibliotheek en met de jeugdafdeling. We hebben een aanbod voor de leerlingen uit alle groepen 1 t/m 8.

groep 1/2: Kennismaken met prentenboeken

• duur: 45 minuten
• doel: Kinderen laten ervaren dat boeken leuk zijn en dat (voor)lezen leuk is.
Het prentenboek ‘De lach van Tigo’ van Catherine Rayner wordt voorgelezen. Tijger Tigo is zijn lach kwijt, kunnen de kinderen zijn lach terugvinden?

groep 3: Kennismaken met de bibliotheek en vooral de eerste leesboekjes

• duur: 45 minuten
• doel: De leerlingen maken kennis met de bibliotheek, met de nadruk op de eerste leesboekjes. De leerlingen gaan kleine opdrachten maken en leren zo de boeken die speciaal voor hen zijn op te zoeken. Hierna wordt het verhaal 'Piepelotheek' voorgelezen.

groep 4: Ontdekken van de bibliotheek en de verschillende soorten boeken

• duur: 45 minuten
• doel: De leerlingen ontdekken op speelse wijze dat er diverse boeken zijn: prentenboeken, informatieve boeken, gedichtenbundels en tijdschriften.
Op een wandkleed zitten vijf zakken met daarin verschillende soorten boeken rondom het thema De Spin. Eén voor één worden de worden de boeken uit het wandkleed gehaald, bekeken en voorgelezen. Daarna ontdekken de leerlingen de bibliotheek.

groep 5/6: Boeken zoeken

• duur: 60 minuten
• doel: De leerlingen oefenen op speelse wijze met de catalogus en het zoeken van de boeken in de kast.
De leerlingen ontvangen een opdrachtenboekje. In het opdrachtenboekjes staan boektitels en schrijvers in geheimschrift. De leerlingen gaan deze opdrachten ontcijferen. Daarna kunnen de leerlingen de gevonden titels opzoeken in de catalogus en kast.

groep 7/8: Bibliotheekmedewerker gezocht

• duur: 60 minuten
• doel: De leerlingen ontdekken tijdens dit bezoek hoe de bibliotheek ‘reilt en zeilt’. Op speelse wijze ontdekken ze de grote hoeveelheid boeken en leren ze hun weg te vinden in de bibliotheek.
De leerlingen onderzoeken of zij het beroep van ‘bibliothecaris’ interessant vinden. In groepjes van vier maken ze via een aantal korte opdrachten kennis met verschillende werkzaamheden van de bibliothecaris: vragen van klanten beantwoorden, boeken opruimen, media bestellen en een bibliotheek inrichten. Een uur lang zijn ze leerling-bibliothecaris.

Periode: vrij te kiezen
Locatie: jeugdafdeling bibliotheek (eerste verdieping)
Kosten: €25,- per groepsbezoek
Aanvragen via: Karlijn Naaijkens, knaaijkens@bibliotheekveenendaal.nl