Gastlenen: lenen bij een andere bibliotheek

Met ingang van 1 januari 2016 kun je met een pas van Bibliotheek Veenendaal ook lenen bij een andere bibliotheek. Dat heet gastlenen. Lees hier hoe dat gaat.

Kan ik ook gastlenen?

De abonnementen in Veenendaal die toegang geven tot gastlenen zijn: boekstartleden, jeugd (0-15 jaar), 16/17-jarigen, volwassenen en 65+. Om gebruik te maken van het gastlenen, is het belangrijk dat je pas geldig is (je abonnementskosten zijn betaald) én dat er geen bedragen open staan op je pas (leengeld, telaatgeld, reserveringskosten e.d.). Op het moment dat je je abonnement bij Bibliotheek Veenendaal opzegt, is gastlenen niet meer mogelijk.

 

Bij welke bibliotheken kan ik gastlenen?

Bijna alle bibliotheken in Nederland doen mee aan het gastlenen, maar niet allemaal. Om zeker te weten dat je ook kunt gastlenen bij de bibliotheek van jouw keuze, kun je het beste even van tevoren contact opnemen met die bibliotheek.

Wat moet ik doen?

Als de gastbibliotheek van jouw keuze meedoet met het gastlenen, meld je je daar bij de balie. Zorg ervoor dat je je pas van Bibliotheek Veenendaal én een geldig ID-bewijs meeneemt.

De medewerker van de gastbibliotheek controleert of je bibliotheekpas geldig is en of jouw abonnement toegang geeft tot gastlenen. Als alles in orde is, krijg je een pasje van de gastbibliotheek. Het kan zijn dat je voor het pasje moet betalen, dat verschilt per bibliotheek. Leners van andere bibliotheken die in Veenendaal een gastpasje aanschaffen, betalen hier bijv. €3,- voor (het normale inschrijfgeld/de kosten voor een nieuwe pas).

Leenvoorwaarden

Het is belangrijk om te weten dat het lenen bij de gastbibliotheek naar de daar geldende voorwaarden gaat. Dat betekent dus dat de leentermijn anders kan zijn, maar ook de leengelden, de telaatgelden en evt. reserveringskosten. Hou daar dus rekening mee en zorg dat je goed op de hoogte bent van de geldende leenvoorwaarden. Dat voorkomt vervelende verrassingen.

Het terugbrengen van in de gastbibliotheek geleende materialen is alleen mogelijk in de gastbibliotheek zelf. Elders geleende boeken e.d. kunnen dus niet in Veenendaal ingeleverd worden. Het is de bedoeling dat dit op termijn wel mogelijk gemaakt wordt, maar zover is het nog niet.

Meer

Heb je een vraag? Neem dan contact met ons op. Een uitgebreid overzicht van vragen over gastlenen (met antwoorden!) vind je hier.