Mantel der Liefde

Een interactieve tentoonstelling over mantelzorg

Van 5 oktober t/m 30 november gratis te bezoeken in De Cultuurfabriek

Mantel der Liefde

Kunstenaar Ilse Wolf portretteerde voor deze tentoonstelling 12 herkenbare mantelzorgsituaties. Om mantelzorg niet alleen visueel herkenbaar te maken, maar bezoekers ook fysiek principes uit mantelzorg te laten ervaren, werden haar foto's en verzamelde verhalen in een bijzondere vorm geplaatst.

Mantelzorg staat namelijk voor liefde, elkaar helpen, maar ook afhankelijk van elkaar zijn. Dit idee komt terug in de tentoonstelling: alleen door goed samen te werken, kan je de foto's bekijken.

Je draait aan een wiel, trekt een lade open of stapelt blokken om een puzzel op te lossen. Zo zorg je samen ervoor dat je allebei de tentoonstelling kan bekijken.

Deze tentoonstelling is het resultaat van een intensieve samenwerking tussen de Bibliotheek Veenendaal en Veens Welzijn.

Mantelzorg in Veenendaal

Of je nu jong of al oud bent; met mantelzorg kom je vroeg of laat in aanraking. Er zijn in Nederland zo’n 4,5 miljoen mantelzorgers, waarvan 19.000 Veenendalers (bron: SCP).

Zij zorgen regelmatig naast hun baan of opleiding voor een zieke dierbare. Hoewel er zo veel mantelzorgers bestaan, is het onderwerp niet altijd even zichtbaar in onze maatschappij.

Samen met Veens Welzijn gebruiken we deze tentoonstelling dan ook graag om Veenendaalse mantelzorgers in het zonnetje te zetten.

Lezing Ineke Ludikhuize

Op dinsdagavond 19 november (19.30-21.30 uur) geeft mantelzorger en ervaringsdeskundige Ineke Ludikhuize een lezing over haar boek Een warme jas, waarin ze haar ervaringen (en die van anderen) over mantelzorg deelt.

Respijtmarkt

Op zaterdag 26 oktober (10.00-16.00 uur) organiseert Veens Welzijn een respijtmarkt in de centrale hal van De Cultuurfabriek.

Bezoekers kunnen (voor of na hun bezoek aan de tentoonstelling) kennismaken met een divers aanbod aan dagbesteding, logeermogelijkheden en vakantieadressen voor mantelzorgers en hun geliefden.

Een warme jas

Ineke Ludikhuize

Ervaringen van en adviezen aan mantelzorgers, waarbij het hoofdthema de balans tussen zorgen en de zorg voor jezelf is.

Bekijk dit boek

Durftevragen-sessie

Voor een ander zorgen kun je goed, voor jezelf soms iets minder. Herkenbaar? Juist als mantelzorger is het belangrijk om ook jouw dromen en ideeën niet uit het oog te verliezen.

Een manier om dat te doen is deelnemen aan een durftevragen-sessie. Hier kan je je wens, vraag of probleem delen met anderen. Zij kunnen je advies geven en je kan hen ook helpen.

Uitproberen? Kom naar de Durftevragen-sessie op donderdag 10 oktober (open inloop van 14.00-15.30 uur). Laat je verrassen en deel je ervaringen!

Dialoog

Ga met elkaar in gesprek over mantelzorg op donderdag 7 november van 14.00-15.30 uur.

Educatief programma

Bij Mantel der Liefde hoort ook een educatief programma voor het voortgezet onderwijs. Leerlingen Zorg en Welzijn van CSV Het Perron krijgen les over mantelzorg en zullen de tentoonstelling komen bezoeken.

Andere scholen die interesse hebben in het lesprogramma kunnen een e-mail sturen naar Cornelie de Kuijper, coördinator Cultuur & Ontmoeting.

Mantel der Liefde wordt mede mogelijk gemaakt door: