Basisonderwijs

Aanbod schooljaar 2021-2022

Elk jaar ontvangen we schoolklassen voor leerzame én leuke workshops en groepsbezoeken in de Bibliotheek, de Kunstuitleen en het FabLab. Ook gaan we met veel liefde op pad naar scholen in Veenendaal om onze kennis te delen over eesplezier, kunst- en cultuureducatie, 21e-eeuwse vaardigheden en techniek.

Ondersteunen en maatwerk
Het team Educatie & Ontwikkelen van de Bibliotheek werkt steeds meer samen met kinderopvang, basisscholen en middelbare scholen om de basisvaardigheden van alle Veense kinderen te verbeteren, op school én thuis. Met onze doorlopende programmalijnen en expertise kunnen we jullie team ondersteunen en ontzorgen. Ook hebben we verschillende lespakketten die op te halen zijn in De Cultuurfabriek, met alle materialen die je nodig hebt voor een reeks geweldige lessen.

We zijn er trots op dat we ook voor het schooljaar 2021-2022 een leerzaam en leuk aanbod hebben samengesteld. Ons nieuwe educatieboekje hebben we naar alle basisscholen in Veenendaal (en omgeving) verstuurd. Ook kun je alles op onze website terugvinden en reserveren!

Naast ons vaste aanbod is maatwerk ook altijd mogelijk. Laat ons weten waar je naar op zoek bent en wij denken graag met je mee.

Neem snel een kijkje bij ons aanbod per groep!

Annemieke Michelot, manager educatie en ontwikkelen:

"Met structureel samenwerken en maatwerk slaan we de handen ineen in het verbeteren van de vaardigheden van alle Veenendaalse kinderen, op school én thuis.

Leerlingen die plezier hebben in lezen, gaan meer lezen en gaan daardoor steeds beter lezen en blijven lezen. Maar hoe stel je dat plezier centraal, zeker bij kinderen die van nature niet zulke gemotiveerde lezers zijn?

In onze ‘digitale werkplaats’ kunnen leerlingen via ontdekkend leren bouwen aan hun creatieve, digitale en technische vaardigheden en hierdoor aan hun toekomst.

Graag delen wij onze expertise en ondersteunen we je waar kan. Bestel gerust je collecties en plan je activiteiten. Als het niet door kan gaan vinden we samen een oplossing"

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van aanpassingen en ons educatie aanbod? Meld je dan aan voor onze speciale educatie nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Ons aanbod:


Strategische samenwerking

De Bibliotheek op school

De Koninklijke Bibliotheek voert in samenwerking met Stichting Lezen de landelijke regie over de strategische aanpak van leesbevordering en informatievaardigheden d.m.v. de Bibliotheek op school, een programma sinds 2011.

Aanbod op maat

We denken graag met je mee over hoe we jouw school of klas het beste kunnen ondersteunen. In overleg is maatwerk vaak mogelijk: van uitbreiding van projecten tot speciaal samengestelde collecties.

Benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen of heb je ideeën of voorstellen?


Deskundigheidsbevordering

Inspiratiesessies voor leerkrachten

Maak van voorlezen een feestje!

Hoe krijg je zwakke lezers aan het lezen? Hoe gebruik je kinderboeken in je lessen? We delen actuele en gevarieerde jeugdboekentips waar je direct mee aan de slag kunt in de klas. Tijdens de eerste sessie zullen we ingaan op kleuter- en onderbouwboeken en tijdens de tweede sessie zal de focus liggen op bovenbouwboeken.

Deze inspiratiesessies zijn gratis en kunnen los worden gevolgd.

Sessie 1: kleuters en onderbouw
dinsdag 28 september 2021 | 16.00 tot 17.00 uur

Sessie 2: bovenbouw
donderdag 17 maart 2022 | 16.00 tot 17.00 uur

Ouderbijeenkomst

Het belang van voorlezen

De kans dat een kind uitgroeit tot lezer wordt vijf keer zo groot als ouders een actieve leesopvoeding voeren. Deze bijeenkomst staat in het teken van het belang van lezen en de rol die ouders daarin spelen. Maar hoe pak je dat aan als ouder?

We bespreken onder meer de do’s en don’ts, welke nieuwe boeken er zijn verschenen, hoe je een voorleesboek kiest en wat je kan doen om te zorgen dat je kind plezier krijgt in lezen.

Data en kosten zijn in overleg, neem contact met ons op voor meer informatie.

Duur: 90 minuten
Locatie: op school of in De Cultuurfabriek


Boeken op school

Schoolpas

Met onze schoolpas kan je je klaslokaal vullen met boeken, tijdschriften, cd's, bladmuziek en games voor kinderen. Voor €29,00 per jaar schaf je al een schoolpas aan.

Per school kan je meerdere schoolpassen aanvragen.

Let op: op een schoolpas kunnen geen materialen voor volwassenen worden geleend.

(Thematische) collecties

Mocht je graag boeken willen lenen in de Bibliotheek voor gebruik op school, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo is er de Collectie op maat: een mix van informatieve- en leesboeken over een onderwerp naar eigen keuze, bijvoorbeeld techniek, een bepaald beroep of over eten.

Ook kan de Bibliotheek helpen met een collectie ter ondersteuning van (taal)methodes zoals Piramide of MI.

Zitten jullie niet aan een bepaald programma of thema vast, dan is de Wisselcollectie misschien iets voor jullie. Deze wordt in overleg samengesteld en de omvang is geheel naar eigen wens.

Andere vragen of verzoeken?

Neem contact op