FabLab Veenendaal

Terug naar het overzicht


Janita Olthof, coördinator FabLab

"De trots én de verwondering op de gezichten van kinderen die zelf iets gemaakt of geprogrammeerd hebben, dat is waar ik het voor doe!

Het aanwakkeren van interesse voor techniek en programmeren werkt het beste op een jonge leeftijd. Daarom zet ik me ervoor in dat het FabLab een eerste schakel vormt in de kennismaking met nieuwe technologie, techniek en programmeren.

Het FabLab-aanbod voor het onderwijs zet in op het ontwikkelen van 21e-eeuwse vaardigheden én techniek, met doorlopende leerlijnen over programmeren en technische vaardigheden voor alle klassen."

FabLab Veenendaal

3D-printers, vinylsnijders, sublimatieprinters en lasersnijders: in het FabLab vind je de apparaten die je nodig hebt om je fantasie tot leven te laten komen.

Naast het aanbod voor het onderwijs, gebruiken we het FabLab ook voor losse workshops rondom programmeren, ICT basisvaardigheden, computational thinking en techniek. En tijdens onze wekelijkse inloopmomenten kunnen bezoekers van alle leeftijden zelf aan de slag gaan met onze apparaten.

Als Bibliotheek geloven in de kracht van het delen van kennis en met het FabLab maken we (nieuwe) technieken en technologieën toegankelijk voor iedereen.


Groep 1 & 2

Blue-Bot leest een prentenboek

Programmeren • Voorlezen • Logisch nadenken

Dit lespakket is geschikt voor groep 1 & 2.

Wist je dat robots kunnen lezen? Alleen als slimme leerlingen het ze leren! In dit project laten de leerlingen de grappige robot Blue-Bot het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg, Een huis voor Harry of Ssst! De tijger slaapt volgen op een speciale mat.


Groep 3 & 4

Programmeren met Blue-Bot: spelletjes

Programmeren • Taalvaardigheid • Samenwerken

Deze workshop is geschikt voor groep 3.

Een spelletje spelen met een robot? Dat kan! In deze workshop gaan de leerlingen memory spelen met het grappige robotje Blue-Bot, laten ze hem tekenen én leren ze hem letters.

Maak een Bibberrobot

Techniek • Maakplezier • Creativiteit

Deze workshop is geschikt voor groep 3.

Een echte robot bouwen? Dat kan in deze workshop! De leerlingen leren op een speelse en eenvoudige manier wat een stroomkring is en hoe ze deze stroomkring nodig hebben om hun eigen grappige bibberrobotje te laten bewegen.

Programmeren met Blue-Bot: taalvaardigheid

Programmeren • Taalvaardigheid • Samenwerken

Deze workshop is geschikt voor groep 4.

Kinderen uit groep 4 kennen al best veel woorden en in deze woorden combineren ze hun kennis met programmeren. Samen voeren ze talige opdrachten uit met de grappige robot Blue-Bot, zoals een woordzoeker invullen of een verhaal afmaken.

Maak een seinsleutel

Techniek • Maakplezier • Taal- en leesvaardigheid

Deze workshop is geschikt voor groep 4.

Als echte spionnen boodschappen naar elkaar sturen zonder dat iemand het doorheeft? Dan heb je twee dingen nodig: een geheimtaal én een seinsleutel.

In deze workshop maken de leerlingen hun eigen seinsleutel met eenvoudige materialen. Hiervoor krijgen ze meer te leren over hoe een stroomkring werkt en hoe ze zelf een stroomkring kunnen maken.


Groep 5 & 6

Bouw een tekenrobot

Techniek • Probleemoplossend denken • Creativiteit

Deze workshop is geschikt voor groep 5.

Wist je dat je van een plastic beker, drie stiften, een batterij en paar extra dingetjes een robot kan maken?

In deze workshop gaan de leerlingen aan de slag met het maken van een tekenrobot, die rondjes kan draaien en zo abstracte kunst kan maken op papier.

Maak een robot

Techniek • Probleemoplossend denken • Creativiteit

Deze workshop is geschikt voor groep 6.

Hoe zouden robots het beste kunnen lopen? Met ronde wielen of toch met vierkante of misschien met halve cirkels? Tijdens deze workshop kan dit allemaal getest worden.

Spelenderwijs leren de leerlingen uit welke onderdelen een robot bestaat, wat een stroomkring is en hoe het werkt.  

Programmeren met Ozobot

Programmeren • Samenwerken • Presenteren

Deze workshop is geschikt voor groep 5 & 6.

Allerlei 21e-eeuwse vaardigheden in één workshop! In duo's programmeren de leerlingen de Ozobot, die bewegingen kan maken met behulp van lijnen en kleuren. Door een Ozobot-proof tekening te maken, laten ze de robot een verhaal vertellen, die ze dan presenteren aan de rest van de klas.

Minecraft bouwwedstrijd

Computational thinking • Samenwerken • Ruimtelijk inzicht

Deze workshop is geschikt voor groep 6, 7 & 8.

In de populaire game Minecraft kan je je fantasie loslaten en allerlei gebouwen en objecten maken. Tijdens deze wedstrijd dagen we de leerlingen uit om in groepjes fantastische bouwwerken binnen de thema's Middeleeuwen of Moderne architectuur te maken. Wie maakt het mooiste ontwerp?


Groep 7 & 8

Micro:bit

Programmeren • Creatief denken • ICT basisvaardigheden

Deze workshop is geschikt voor groep 7.

Wist je dat er in heel veel apparaten een kleine computer zit? Van koffiezetapparaten tot airconditioning: microcontrollers zijn overal. In deze workshop programmeren leerlingen zelf de microcontroller micro:bit, ontworpen voor het onderwijs door de BBC. Samen leren ze hoe ze de micro:bit voor allerlei functies kunnen instellen.

Ontwerp het Kees Stipplein in VR!

Computational thinking • Samenwerken • Ruimtelijk inzicht

Deze workshop is geschikt voor groep 7 & 8.

Het Kees Stipplein kan wel een upgrade gebruiken en jouw leerlingen zijn de meest geschikte architecten!

In deze workshop maken de leerlingen 3D-ontwerpen voor een nieuw Kees Stipplein in het programma Tinkercad. Daarna kunnen ze hun creatie met een Virtual Reality-bril bewonderen en aan elkaar presenteren.

Minecraft bouwwedstrijd

Computational thinking • Samenwerken • Ruimtelijk inzicht

Deze workshop is geschikt voor groep 6, 7 & 8.

In de populaire game Minecraft kan je je fantasie loslaten en allerlei gebouwen en objecten maken. Tijdens deze wedstrijd dagen we de leerlingen uit om in groepjes fantastische bouwwerken binnen de thema's Middeleeuwen of Moderne architectuur te maken. Wie maakt het mooiste ontwerp?

Maak een Wearable

Techniek • Maakplezier • Creativiteit

Deze workshop is geschikt voor groep 7 & 8.

Tijdens deze dynamische workshop gaan de leerlingen 3D-printen, solderen én lasersnijden om zo een Wearable te maken; een draagbaar object of sieraad met een LED-lampje er in.

Zo maken ze kennis met onze 3D-printers, leren ze hoe de lasersnijders werken en gaan ze heel stoer solderen.

Programmeren met mBot

Programmeren • Computational thinking • Samenwerken

Deze workshop is geschikt voor groep 8.

Misschien hoeft niemand in de toekomst ooit nog zijn of haar rijbewijs te halen, want dan rijden we allemaal rond in zelfrijdende voertuigen. Maar hoe programmeer je zo iets eigenlijk?

In deze workshop leren de leerlingen hoe ze een robotauto kunnen programmeren. Ze werken samen om hun auto door de Bibliotheek of school te laten rijden.

Blijf op de hoogte

Ons aanbod zal dit jaar steeds aangepast worden. In onze speciale educatienieuwsbrief houden we je ervan op de hoogte.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Vrienden van het FabLab

Het educatieprogramma van het FabLab wordt mede mogelijk gemaakt door de Vrienden van het FabLab; een groep ondernemers en bedrijven uit Veenendaal en omstreken met een warm hart voor digitale geletterdheid in het onderwijs.

Dankzij de Vrienden van het FabLab kunnen we ons aanbod in de leerlijnen techniek en programmeren continue blijven ontwikkelen. Zo kunnen we onze visie om deze vaardigheden toegankelijk te maken voor alle kinderen in Veenendaal blijven realiseren.

Word een Vriend

Wil jij ook een steentje bijdragen aan onze programma's op het gebied van maakonderwijs, 21e-eeuwse vaardigheden en digitale geletterdheid? Word een Vriend van het FabLab en draag voor een periode van 4 jaar bij in geld, kennis en netwerk. Zo zorgen we samen voor een nóg beter programma.

Neem bij interesse contact op met onze directeur Mieke van Dijk: