Stadswandeling

Bekende Veenendaler Jaap Pilon leidt bezoekers rond

Bekende Veenendaler Jaap Pilon leidt bezoekers rond

Nieuwsgierig naar het ontstaan van Veenendaal? Naar de herkomst van de naam van het Zwaaiplein en het Verlaat? Benieuwd waarom de Oude Kerk op de markt staat en niet op een andere plek in Veenendaal? Ooit geweten dat de Hoofdstraat een sloot was? Op deze en nog veel meer vragen krijgt u antwoord tijdens de twee maal per maand te houden stadswandelingen in het centrum van Veenendaal. In anderhalf uur wordt de geschiedenis van Veenendaal op boeiende wijze voor u blootgelegd.

Stadswandelingen

Veenendaler Jaap Pilon zal vanaf zaterdag 23 juli as. stadswandelingen in de gemeente Veenendaal gaan verzorgen. Als eerste stadsgids van Veenendaal zal hij tweemaal per maand een rondleiding in het centrum verzorgen. Daarnaast is het – in overleg – mogelijk om op een andere dag en/of op een ander tijdstip een stadswandeling onder begeleiding aan te vragen. Er kan dan een keuze worden gemaakt uit twee wandelingen: in het centrum van Veenendaal of over de Kerkewijk.

Burgemeester

Burgemeester Wouter Kolff in een reactie op de introductie van de stadsgids voor Veenendaal: “Met de stadswandelingen is Veenendaal een nieuwe culturele activiteit rijker. Een wandeling die voor zowel onze inwoners als de bezoekers van onze stad interessant is. We bouwen in Veenendaal verder aan de toekomst en dat maakt het belang om onze historie te vertellen nog groter. Jaap Pilon is daarbij de juiste gids. Met zijn historische kennis en zijn vertelkracht maakt hij van deze stadswandeling een ware belevenis”.

Jaap Pilon

Jaap Pilon is geboren en getogen Veenendaler. Als historicus en oud-wethouder van Veenendaal is hij goed op de hoogte van de lokale geschiedenis én van de maatschappelijke verhoudingen van het dorp, dat inmiddels een stad mag worden genoemd. Naast ervaren spreker en presentator is Jaap Pilon schrijver en freelance journalist. Eind vorig jaar verscheen van zijn hand het standaardwerk ‘Mijn Kerkewijk, een straatlengte nostalgie en historie’. Daarnaast heeft hij in zowel deel 1 als deel 2 van het historische werk ‘Geschiedenis van Veenendaal’ een bijdrage geschreven.  

Stadswinkel

In samenwerking met de Stadswinkel Veenendaal, gevestigd in De Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein, is de organisatie van de stadswandelingen opgezet. De stadswandeling zal in principe iedere eerste en derde zaterdag van de maand (met uitzondering van de maand oktober) plaatsvinden in het centrum van Veenendaal. De rondleiding gaat op zaterdagmorgen om 11.00 uur van start vanaf het Kees Stipplein en eindigt omstreeks 12.30 uur met een gratis kopje koffie of thee bij ‘Met Stip’ in de centrale hal van De Cultuurfabriek. De stadswandeling wordt aangeboden voor €7,50 p.p. Deelnemers aan de wandeling krijgen een gratis mapje met historische informatie uitgereikt.

Voor de stadswandeling kunt u zich aanmelden bij de balie van de Stadswinkel in de Cultuurfabriek (openingstijden: dinsdag t/m zaterdag 10-17 uur). Het maximum aantal deelnemers per rondleiding is 20.