Online: Feit en fictie in The Crown

20 april 2021 | dinsdagavond | 19:30 - 21:00 uur

Kosten: €6 | online (Microsoft Teams)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

De populaire Netflix-serie The Crown mag dan wel gebaseerd zijn op feiten, maar niet alles in de serie is ook daadwerkelijk gebeurd. Ontdek wat echt is en wat niet én wat dramatisering van de feiten doet met ons beeld van de Britse monarchie.

Koop een ticket

The Crown

In de populaire Netflix-serie The Crown zien we het levensverhaal van Koningin Elizabeth II, die nu al bijna 70 jaar het Verenigd Koninkrijk regeert. In de 4 seizoenen die nu online staan, volgen we Elizabeths privéleven, haar worsteling met het koningschap en haar familie.

Hoewel de serie gebaseerd is op feiten, is niet alles wat wordt afgebeeld historisch accuraat. De makers van de serie geven hun eigen invulling aan bepaalde ervaringen en gevoelens van bestaande personen. Niet iedereen vindt dat zomaar kunnen; de Britse minister van Cultuur vond zelfs dat Netflix een waarschuwing moest plaatsen om de kijker duidelijk te maken dat The Crown een gedramatiseerd verhaal is.

Feit en fictie

Tijdens deze lezing gaat cultuurwetenschapper Dennis Kersten in op wat echt is en wat niet in The Crown. Aan de hand van fragmenten laat hij zien wat de dramatisering van feiten met ons doet. Hoe vormt het ons beeld van het Britse Koningshuis? Maakt het verschil of een personage iemand is die op dit moment nog leeft? Tot hoeverre is het nodig dat de geschiedenis “gepimpt” wordt met extra drama om mensen te boeien?

Over de spreker

Dennis Kersten is cultuurwetenschapper en onderzoeker Engelse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doet onderzoek naar populaire series en films.

Praktisch

Deze lezing vindt plaats op dinsdag 20 april van 19.30 – 21.00 uur. Een kaartje kost €6 en is te koop via de oranje knop bovenaan.

De lezing wordt gegeven via Microsoft Teams. Het is mogelijk om de link te openen via de browser, er hoeft verder niets geïnstalleerd te worden.