Dag van de Geschiedenis

29 oktober 2022 | 13:00 - 16:00 | De Cultuurfabriek

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op zaterdag 29 oktober vieren we de Dag van de geschiedenis met allerlei gratis activiteiten rondom watersnoodrampen voor jong en oud.

Dit jaar is thema van de Maand van de Geschiedenis 'ramp'. Tijdens de Dag van de Geschiedenis blikken we terug op watersnoodrampen en Veenendaal.

Expositie: Watersnoodramp 1855 in Veenendaal
Op 5 maart 1855 brak de Grebbedijk door. Bijna zeven weken lang stonden grote delen van de Gelderse Vallei onder water. Veel slachtoffers uit Veenendaal werden opgevangen in de Utrechtse Geertekerk. Leer meer over de watersnoodramp van 1855 in Veenendaal in een speciale pop-up expositie. Bekijk ook de speciale podcastfilm van het gemeentearchief voor nog meer verdieping.

Lezing: watersnoodrampen en Veenendaal
Om 14:00 uur zal stadshistoricus Jaap Pilon in de hal een lezing geven over watersnoodrampen en Veenendaal, met de focus op de Veense watersnoodramp van 1855.

19e-eeuwse proeverijtje
Benieuwd wat ze aten in de 19e eeuw? In de hal van De Cultuurfabriek kunnen je smaakpupillen even terug in de tijd. Proef en leer, vanaf 13:00 uur, wat de mensen voor en na de watersnoodramp aten in Veenendaal en Utrecht.

Kinderactiviteiten
Vanaf 13:00 uur kunnen kinderen van 6 t/m 12 jaar in de hal hun eigen vlot komen knutselen! Hierbij maak je ook je eigen unieke zeil. Wat zou jij meenemen op je vlot?

Of doe mee met de kinderworkshop 'kleuren blazen' bij Museum Veenendaal! Kinderen kunnen met ecoline door een rietje onvoorspelbare kleuren blazen op papier. De workshop is geschikt voor kinderen van 3 tot 12 jaar.

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Veenendaal, Museum Veenendaal, Historische Vereniging Oud Veenendaal en Gemeentearchief Veenendaal.