GEANNULEERD: Scandinavische thrillers

7 juni 2022 | dinsdagavond | 20:00 - 22:00 uur | Zaal 1

Kosten: €9 (incl. koffie/thee)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Leer meer over Scandinavische thrillers en detectives!

Misdaadverhalen zijn ongekend populair. Er zijn ontzettend veel televisieseries, films en boeken vol mysterie en spanning. De Scandinavische triller is de laatste jaren aan een onstuitbare opmars begonnen. Prachtige landschappen, noeste rechercheurs en wrede misdaden blijken een winnende formule te zijn. Waarom zijn ze zo populair? Leer in deze interactieve lezing meer over de wereld van Scandinavische thrillers en detectives.

Scandinavische thrillers

Zweden is niet alleen populair als vakantieland. Menig lezer pakt steeds vaker een boek van een Zweedse schrijver en dan met name een thriller of detective.

De laatste jaren zijn de Zweedse misdaadromans haast niet aan te slepen. Denk aan de Millennium reeks van Stieg Larsson, inmiddels voortgezet door David Lagercrantz, of aan de boeken van Henning Mankell over inspecteur Kurt Wallander. Maar ook oude getrouwen als Sjöwall & Wahlöö (“Martin Beck”) worden nog steeds verkocht.

Vanwaar dit succes? Schrijven Zweedse auteurs beter of leuker dan sommige anderen? Is het de Zweedse (leef)omgeving die aanspreekt? Ligt het aan de thematiek? Had de Millennium-trilogie überhaupt een vervolg moeten krijgen? Vragen om eens bij stil te staan en dat doen we graag! In deze lezing annex discussie komen verschillende schrijvers aan bod die, met name de laatste jaren, veel gelezen worden in Nederland. Menig boek is inmiddels verfilmd. Daarnaast zijn er veel series uit Scandinavië.

Het zwaartepunt van de lezing ligt bij Zweden maar de docent besteedt ook aandacht aan andere Scandinavische thriller-auteurs zoals Arnaldur Indriðason, Jo Nesbø, Karin Fossum, Jussi Adler-Olsen, Gard Sveen, Samuel Bjørk en Leena Lehtolainen; Scandinavist drs. Patrick Stunnenberg neemt u mee op een reis door Scandinavië te beginnen op IJsland om uiteindelijk via Noorwegen en Denemarken bij Finland en Zweden uit te komen.

Hjärtligt välkommen!  

Over Patrick Stunnenberg

Patrick Stunnenberg behaalde in 2002 zijn doctoraal examen Scandinavische talen en culturen aan de Universiteit van Amsterdam. Zijn hoofdvaktaal is Zweeds. Daarna studeerde hij nog een jaar Finse taal- en letterkunde aan de Rijksuniversiteit Groningen. Na werkzaam te zijn geweest in o.a. de (commerciële) dienstverlening en het toerisme in zowel binnen- als buitenland is hij zich gaan richten op het lesgeven van met name Zweeds.

Sinds 2007 geeft hij privéles aan mensen die naar Scandinavië willen emigreren en sinds 2009 heeft hij zijn eigen bedrijf. Patrick is werkzaam voor taleninstituten, bedrijven en particulieren tevens verzorgt hij lezingen met betrekking tot Scandinavië. Daarnaast geeft hij cursussen Zweeds op verschillende volksuniversiteiten in de regio.

Praktisch

Deze lezing vindt plaats op dinsdagavond 7 juni van 20:00 tot 22:00 uur in zaal 1 op de eerste verdieping van De Cultuurfabriek. Een kaartje kost €9. Koop je kaartje via de oranje knop bovenaan of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.