Passietijd: Bachs Johannespassion

2 maart 2022 | woensdagavond | 19:30 - 21:30 uur | zaal 1

Kosten: €7,50

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Bachonderzoeker Rens Bijma gaat in op de manier waarop Johann Sebastian Bach zelf zijn Johannes-Passion uitvoerde in Leipzig.

Koop tickets

Musicoloog Rens Bijma heeft zijn leven lang met veel plezier gewerkt als scheikundeleraar. Muziek is echter waar zijn hart echt ligt en na zijn pensionering heeft hij zich volop gestort op deze grote passie.

Met name de muziek van Johann Sebastian Bach prikkelt zijn interesse, wat ertoe leidde dat hij uiteindelijk na zijn pensioen nog een promotietraject is ingegaan. Eind 2017 promoveerde Rens tot doctor in de muziekwetenschap, met een proefschrift over de uitvoeringspraktijk van Bachs vocaal-instrumentale werken in Leipzig.

Op woensdagavond 2 maart laat Rens meer van zijn onderzoek zien, wat hij uitvoerde in goede samenwerking met Jos van Veldhoven (voormalig artistiek leider van de Nederlandse Bachvereniging). Tijdens deze lezing gaat hij in op Bachs eigen uitvoering van de Johannes-Passion in Leipzig en laat hij de geschiedenis achter dit bijzondere stuk zien.

Passietijd in Veenendaal

In samenwerking met Stichting Westerkerkmuziek organiseren we in maart en april het programma Passietijd in Veenendaal. Hierin wordt de Johannes-Passion niet alleen muzikaal uitgevoerd, maar gaan we ook in op de geschiedenis van de muziek en zijn er workshops, exposities en lezingen rondom de thema's passie en lijden. Bekijk het hele programma van Passietijd in Veenendaal op passietijdinveenendaal.nl.

Praktisch

Deze lezing vindt plaats op woensdagavond 2 maart van 19.30 tot 21:30 uur in Zaal 1 op de eerste verdieping van De Cultuurfabriek. Een kaartje kost €7,50 en is te koop via de oranje knop bovenaan of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.

Bekijk het hele programma van Passietijd in Veenendaal op passietijdinveenendaal.nl.