Café Doodgewoon: "Rouw na zelfdoding"

Maandag 6 november 2023 | Inloop: 19.00 uur | 19.30 - 21.00 uur | Centrale Hal

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Leer meer over rouw na zelfdoding.

Op maandagavond 6 november is een speciale editie van Café Doodgewoon in De Cultuurfabriek. Het thema is 'rouw na zelfdoding' naar aanleiding van "De Stille strijd" naar het gelijknamige beeld van Saskia Stolz, dat van 30 oktober tot 13 november op het Kees Stipplein komt te staan.

Wat is rouwen en wat is rouwen na zelfdoding?

Gastspreker Henriëtte Koks, de drijvende kracht achter Coaching Praktijk De Levensbron, is auteur en spreker van het leefboek:"V.E.R.D.E.R. na zelfdoding in je gezin". Zij spreekt deze avond over rouwen en rouwen na zelfdoding:

Je bent iemand verloren en dat doet pijn en daarbij is het vaak intens verdrietig. Jouw dierbare geliefde komt nooit meer terug en dàt is de enige zekerheid die je op dat moment hebt. Hoe vreselijk is dat? Onomkeerbaar en zo absoluut als DOOD kan zijn, is er niets.

Rouwen na zelfdoding maakt het rouwproces meestal ingewikkelder. Er komen vaak andere emoties bij kijken (boosheid, schuld- en schaamtegevoelens) en bijkomende zaken. Deze zaken kun je er gewoon weg niet bij hebben.

Maar rouwen is vooral persoonlijk en voor iedereen anders. De aanleiding is anders, het sterven is anders en hoe je daarmee omgaat is anders … voor iedereen. Rouwen kan heel rauw zijn en het is niet uit te leggen WAT rouwen is, zeker niet na zelfdoding.

Ik heb getracht om mijn rouw samen te vatten in mijn boek, want het kan voor jou anders zijn. Rouwen na zelfdoding is Overleven, is Levenskunst is ….. zoveel en bovenal Rauw. Mijn boek heet: V.E.R.D.E.R. na zelfdoding in je gezin! Ik noem het een Leef-boek, want ik weet inmiddels dat rouw voortdurend in beweging is EN persoonlijk. Mijn missie is het taboe op zelfdoding te bespreken en het niet langer in een hoekje te duwen of te plaatsen, maar te zien hoe het voor jou dierbare was of is om deze stap te ‘moeten’ zetten. Daarover gaan wij samen praten in samenwerking met Café Doodgewoon Veenendaal. Komen jullie ook?

Over Café Doodgewoon

Café Doodgewoon wil een ontmoetingsplek zijn voor mensen in de palliatieve zorg; zorg voor mensen die niet meer beter worden. Het is een plaats waar lotgenoten elkaar treffen en ervaringen delen. Maar ook een plaats waar informatie en kennis wordt uitgewisseld.

Café Doodgewoon Veenendaal; als sterven dichtbij komt, is een trefpunt waar je welkom bent voor informatie en waar patiënten, familie, vrienden en andere belangstellenden elkaar kunnen ontmoeten.

Praktisch

Deze editie van Café Doodgewoon vindt plaats op maandag 6 november van 19.30 tot 21.00 uur in de centrale hal van De Cultuurfabriek. Toegang is gratis.

Bekijk het programma rondom Stille Strijd