Dag van de Geschiedenis

28 oktober 2023 | 13:00 - 16:00 | De Cultuurfabriek

Kosten: Gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Op zaterdag 28 oktober vieren we de Dag van de geschiedenis met allerlei gratis activiteiten rondom het thema 'Eureka!' voor jong en oud.

Dit jaar is thema van de Maand van de Geschiedenis 'Eureka!'. Tijdens de Dag van de Geschiedenis zijn er tussen 13:00 en 16:00 activiteiten rondom Veense onondekte verhalen en uitvindingen.

Programma

Kom kijken naar een mini-expositie over uitvindingen uit Veenendaal of luister naar een spectaculaire lezing van creatiefnemer Sanne Heymann over onontdekte verhalen van Veenendaal! Snuffel tussen ons speciale Veense proeverijtje en de boeken over oud Veenendaal. Doe mee aan een workshop continentaal breien, de FabLab workshop 'Bibbespiraal maken' of de kinderworkshop 'maak je eigen uitvinding'.

Lezing: Eureka! En meer onontdekte verhalen van Veenendaal

Creatiefnemer Sanne Heymann legt verborgen/onontdekte verhalen van Veenendaal bloot. Mooie, spannende en verrassende weetjes van zaken die mensen veelal niet weten over hun woonplaats. Na afloop denk je vanzelf: ‘Eureka! Dat heb ik nooit geweten!’ of ‘Eureka! Ik wist niet dat deze plek daar voor stond’. De lezing is gratis bij te wonen van 14.00 tot circa 15.00 uur in de hal van De Cultuurfabriek.

Mini-Expo: Uitvindingen in Veenendaal & infokraampje

Innovatie is van alle tijden. In deze mini-expositie brengen we een ode aan de Veense bijdrage aan de vooruitgang. Ook in Veenendaal zijn namelijk invloedrijke uitvindingen gedaan in het verleden. Sommige kom je nog dagelijks tegen op straat. Ontdek hier een kleine greep uit onze rijke geschiedenis. Bij de mini-expositie vind je ook een boekverkoopkraampje van de HVOV en een proeverijtje.  

Mini-workshop: Continentaal breien

Sluit tussen 13:00 en 16:00 aan bij een gratis mini-workshop 'continentaal breien' in de kunstkubus. Elk half uur / uur geeft workshopleider Gregor Falkenhagen uitleg. Leer opzetten en recht breien. Ook kan je leren averecht breien en afhechten. Wees welkom!

Kinderworkshops

Ga creatief aan de slag bij de kinderworkshop 'maak je eigen uitvinding' (open inloop tussen 13:00 en 16:00 uur)!

Doe mee aan de de FabLab workshop 'Bibbespiraal maken' (UITVERKOCHT).

Deze dag wordt mede mogelijk gemaakt door Bibliotheek Veenendaal, Stadsmuseum Veenendaal, Historische Vereniging Oud Veenendaal en Gemeentearchief Veenendaal.