Mini-college: De eeuw van Juliana

7 december 2023 | Donderdagavond | 19.30 - 21.00 uur | Zaal 1

Kosten: €10 voor Biebleden | €12,50 voor niet-leden

Krijg een een inkijkje in het veelbewogen leven van een vorstin.

Koop hier een ticket

Aan de vooravond van het 75-jarig jubileum van haar inhuldiging als Koningin der Nederlanden, komt De Nieuwe Kerk Amsterdam met een grote tentoonstelling over Juliana en haar bijzondere koningschap. Het was in 1948, in De Nieuwe Kerk, dat zij werd ingehuldigd. Onder koningin Juliana ontstond het Nederland zoals we dat nu kennen. Juliana was in haar regeerperiode ongekend populair door haar eenvoud en menselijkheid. Ze stond ook bekend om haar, voor velen toen nog vaak, moderne ideeën. De tentoonstelling zet ons land en haar persoon naast elkaar.

Juliana's regeerperiode, van 1948 tot 1980, stond in het teken van herstel, verandering en vernieuwing. Van wederopbouw tot nieuwbouwwijken zoals de Bijlmermeer, de onafhankelijkheid van Indonesië en Suriname, de Koude Oorlog, de komst van grote groepen gastarbeiders, de pil en echtscheidingen, krakers en provo’s. De kerncentrales in Dodewaard en Borssele en de Ban-de-Bom-beweging. Van de Watersnoodramp tot de autoloze zondagen van het kabinet Den Uyl. De eeuw van Juliana bracht Nederland in een stroomversnelling.

Docent Saskia Poelman praat u in deze lezing bij over het veelbewogen leven van Juliana. Zo leert u over haar geïsoleerde jeugd en veelbelovende huwelijk, over haar invulling van het modern koningschap, en haar rol als mater familias van een modern koninklijk gezin. Wellicht kent u haar oproep nog wel: 'Publiek, help mij de meisjes een normaal leven te geven'. Voor de één een eerste kennismaking, voor de ander een weerzien met een geliefde koningin: voor een ieder een inkijkje in het veelbewogen leven van een vorstin.

Praktisch

Dit mini-college vindt plaats op donderdagavond 7 december van 19.30 tot 21.00 uur in zaal 1 op de eerste verdieping van De Cultuurfabriek. Een kaartje kost €10 voor Biebleden / €12,50 voor niet-leden en is te koop via de oranje knop bovenaan of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.

Let op: oorspronkelijk stond dit mini-college gepland op 5 april, het is verplaatst naar 7 december i.v.m. omstandigheden.