Mini-college: De mythe van prinses Sissi

11 april 2023 | Dinsdagavond | 19.30 - 21.00 uur | Zaal 1

Kosten: €10

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Leer meer over het leven en de mythe van prinses Sissi!

Koop hier een ticket

Door Ernst Marischka's 'Sissi'-trilogie uit de jaren 1950 werd keizerin Elisabeth wereldwijd bekend als een vereerd personage, liefdevol, een opofferende moeder en een meelevende keizerin. Het romantische beeld is bij iedereen die deze film gezien heeft in het hoofd geprent. Maar hoe zag het werkelijke leven van keizerin Elisabeth eruit?

In deze lezing vergelijkt historica Martine Teunissen de mythe van de films met de historische feiten. Ze vergelijkt verschillende scènes uit de film met informatie uit bronnen zoals foto's, brieven en krantenberichten. Ze neemt je mee op reis naar de keizersvilla Bad Ischl, het stadspaleis de Hofburg in Wenen, en naar Schönbrunn, maar ook naar het hofleven, de bals, het intensieve dagritme van de keizerin en de verhouding met haar man en haar kinderen.

Martine Teunissen is vanuit haar bedrijf Beleef Het Verleden ook veel met historisch kostuums bezig en zal een outfit uit de tijd van Sissi meenemen om te laten zien.

Over Martine Teunissen

Drs. Martine Teunissen organiseert verschillende historische evenementen en educatieve projecten met haar bedrijf 'Beleef het Verleden'. Ze afgestudeerd in publieke geschiedenis aan de Universiteit Leiden. Martine houdt zich bezig met de vertaalslag van wetenschappelijke kennis naar een algemeen publiek. Ze organiseert evenementen met historische personages in rol, historische ambachtenmarkten en historische feesten zoals bals en diners, en ze geeft les op scholen en universiteiten. Om deze opdrachten goed uit te kunnen voeren maakt ze historische kostuums van de Romeinse tijd t/m de 20e eeuw. Daarnaast neemt ze ook graag deel aan historische bals en vintage feesten, ook als ze ze niet zelf organiseert. En uiteraard is dan het maken van een nieuwe baljurk onderdeel van het plezier! Inmiddels heeft ze ook drie boeken gepubliceerd zoals over ‘Beauty & Fashion’ in de Romeinse tijd en over historische vrouwen-kostuums uit de 16e-19e eeuw.

Praktisch

Dit mini-college vindt plaats op dinsdagavond 11 april van 19:30 tot 21:00 uur in zaal 1 op de eerste verdieping van De Cultuurfabriek. Een kaartje kost €10 en is te koop via de oranje knop bovenaan of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.

Het is ook mogelijk om digitaal aan te sluiten door een mailtje te sturen naar dt@bibliotheekveenendaal.nl