Schrijversbezoek: Pauline Broekema - familieverhalen en meer

19 maart 2024 | Dinsdagavond | 19.00 – 20.00 uur | Zaal 1

Kosten: Volwassenen | €10

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Auteur Pauline Broekema, voormalig verslaggever bij het NOS Journaal, over haar aanpak bij familie-onderzoek.

Boekenweek 2024

Het thema van de 89ste editie is Bij ons in de familie en het Boekenweekgeschenk wordt daarom geschreven door de grootste schrijversfamilie van  Nederland: de familie Chabot. Iedereen maakt deel uit van een familie. Alles is familie, al is familie soms niet alles en kun je elkaar ook kwijtraken. Denk aan familie en de verhalen komen los. De literatuur staat dan ook bol van de familieverhalen.

Over Pauline Broekema

Iemand die veel over families schrijft is voormalig NOS Journaal verslaggeefster en schrijfster Pauline Broekema. In haar bestseller Het Boschhuis beschrijft ze haar eigen familie. Die overigens, op een indrukwekkende manier, is verbonden met Veenendaal.

In Het uiterste der zee en Tekenares van Montparnasse vertelt ze het verhaal van andere families. Aan haar boeken ging diepgravend onderzoek vooraf. Hoe pakte ze het aan? Wat deed het met haar? Welke archieven waren belangrijk? Wat waren ontdekkingen die haar altijd zullen bijblijven?  Op vragen zoals deze geeft Pauline in haar deze avondlezing antwoord. Ook verstrekt ze tips en waarschuwt ze voor valkuilen. Bovendien is er gelegenheid haar vragen te stellen. 

Praktische informatie

Deze lezing vindt plaats op dinsdag 19 maart van 19.00 tot circa 20.00 uur

Zeker van je plekje? Koop dan je kaartje tijdig online. Kosten zijn €10 per persoon.

Schrijversbezoek Pauline Broekema - koop een kaartje


Meer informatie over de hiervoor genoemde boeken:

'Het Boschhuis' is de geschiedenis van rauwe tabakspioniers op Sumatra, een boerenleven aan de Zuiderzee, wereldverbeteraars in een lommerrijk Utrechts villadorp, en in 1944 het einde van een naïeve droom: oom Pieter ter Beek wordt, net voor de bevrijding, door de bezetter gefusilleerd. Op zoek naar het verhaal achter dit familiedrama verliest Pauline Broekema zich in het archief van haar grootvader.

'Het uiterste der Zee' vertelt het verhaal van twee Joodse families uit het land achter de dijken ten tijde van de Tweede Wereldoorlog. Het toont de veerkracht en de moed van mensen en laat op indringende wijze herleven wat door de oorlog en de tijd werd weggevaagd.

'Tekenares van Montparnasse' vertelt het verhaal over Edith Auerbach, een joodse kunstenares uit Keulen. Naast het boek over Edith schreef Pauline ook een essay bij de expositie in Museum Belvédère.

Alle informatie over Pauline Broekema lees je op de officiele website: paulinebroekema.nl