BoekStart

BoekStart op zomertour

BoekStart consulenten Dagmar en Evelien komen in de zomervakantie bij jou langs! Geniet van een interactieve voorleesvoorstelling op verschillende plekken in Veenendaal.

Bekijk het programma

BoekStart in de Bibliotheek

Als je kind 3 maanden is, krijg je van de gemeente een leuke waardebon. Met deze waardebon kan je gratis je kindje inschrijven als lid bij de Bibliotheek en het gratis BoekStart-koffertje mee naar huis nemen.

Het koffertje zit vol (voor)leesleuks voor jou en je baby. Een goed begin voor iedere boekenwurm in spe.

Op de jeugdafdeling van de Bibliotheek vind je de Boekstarthoek vol met de leukste voorleesboekjes, babyboekjes en flyers met informatie over voorlezen en activiteiten!

Waarom voorlezen?

Jonge kinderen houden van voorlezen. Het is ook nog eens erg leerzaam, het prikkelt de fantasie, stimuleert de taal- en spraakontwikkeling én het vergroot hun woordenschat.

Jong starten met taal en voorlezen geeft kinderen dus een mooie voorsprong waar ze hun hele leven lang plezier van hebben. Voor een grote keuze in voorleesboekjes en bijbehorende spelmaterialen is de Bibliotheek natuurlijk hét adres.

Je kan altijd langskomen in de Bieb voor extra voorleestips, tips over prentenboeken met een bepaald thema of andere vragen.

Activiteiten in de Bieb

Mamacafé

Elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur is er een Mamacafé op de jeugdafdeling. Hier kan je kennis uitwisselen over opvoeden, voorlezen of voorgelezen worden, en samen met je kleintje spelen.

Bij het Mamacafé zijn papa's, opa's, oma's en andere verzorgers ook van harte welkom. De toegang is gratis, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Het Mamacafé is een samenwerking tussen Humanitas, Speelotheek Veenendaal en Bibliotheek Veenendaal.

Voorleesuurtjes

Elke woensdagmiddag van 15.00 - 16.00 uur lezen we voor op de jeugdafdeling in de Bieb, steeds uit een ander leuk prentenboek.

Één keer per maand transformeert ons Voorleesuurtje tot een echt Voorleesfeest en gaan we ook samen knutselen en andere mooie dingen maken.

Toegang tot het Voorleesuurtje is gratis, ook als je niet lid bent van de Bibliotheek. Kijk voor meer informatie in onze agenda.

Naar de agenda voor 0 t/m 6 jaar

Krijg tips van de BoekStartcoach!

Samen een boekje lezen, plaatjes aanwijzen en verhaaltjes vertellen, versterkt de band met je kind. En kinderen die als baby al zijn voorgelezen, zijn later beter in taal. Je kunt dus niet vroeg genoeg beginnen met voorlezen.

Hoe lees je voor aan je kleintje? En welke boekjes zijn geschikt? BoekStart-coach Evelien is regelmatig op het consultatiebureau om je daarbij te helpen. Ook kun je een mailtje sturen voor advies om een afspraak te maken.

Neem contact op

Wij ♥ (voor)lezen


Online (voorlees)tips

BoekStart app

De BoekStart app staat vol video’s over voorlezen, de nieuwste boekjes  en vele voorleestips. Je kunt zelfs een heuse voorleeswekker zetten die je eraan herinnert om veel voor te lezen!

Naar BoekStart app

Leesmonitor

Wat zijn de voordelen van lezen? En waarom is voorlezen juist voor kleine kinderen zo belangrijk? Op de website van Leesmonitor vind je interessante onderzoeken over leesgedrag, leesbevordering en leesplezier.

Naar Leesmonitor

Jeugdbibliotheek

Voor de nieuwste voorleestips, luisterboeken, voorleesfilmpjes, boeken op onderwerp, nieuwe prentenboeken ga je naar de Jeugdbibliotheek.  

Naar Jeugdbibliotheek

De Voorleeshoek

Digitale voorleesboeken, helemaal gratis voor Bibliotheekleden.

Naar Voorleeshoek

Bereslim

Voorleesboeken en taalspelletjes voor de allerkleinsten, gratis voor Bibliotheekleden.

Naar Bereslim

Allerlei leuke babyboekjes


Ons aanbod voor de kinderopvang

BoekStart in de kinderopvang

De samenwerking BoekStart in de kinderopvang is een uitbreiding van BoekStart voor baby’s, waarbij de kinderopvang en Bibliotheek Veenendaal de krachten bundelen.

Een positief leesklimaat, een aantrekkelijke collectie op locatie, training van pedagogisch medewerkers, een vaste voorleescoördinator en allerlei leuke activiteiten door de BoekStartconsulent vormen daarbij de basis.

Meer informatie? Neem contact op!

Themakoffers

Met jouw peuters lezen en praten over Nijntje, Dikkie Dik of Muis? Dat wordt nog leuker met de themakoffers van de Bibliotheek!

Leen voor €7 vier weken lang een themakoffer met daarin o.a. mooie prentenboeken, vertelplaten en educatieve spelmaterialen voor een extra leuke voorleeservaring.

Bekijk onze Themakoffers

Voorwaarden Themakoffers (PDF)

Themacollectie

Werken jullie themagericht, bijvoorbeeld met de Piramidemethode, Uk&Puk of Leef! en willen jullie daar voorleesverhalen en/of informatieve boeken bij gebruiken? Wij zorgen met de Collectiepas voor een themacollectie op maat.

Neem contact met ons op voor een maatwerk aanbod dat past binnen jullie jaarrooster.

Neem contact op

Voorwaarden Collectiepas (PDF)

Schoolpas

Werk jij bij een kinderdagverblijf, (jeugd)zorginstelling, peuter- of gastouderopvang en wil je zelf langskomen om te neuzen in onze collectie van kleurrijke babyboekjes, mooie prentenboeken en fantasierijke voorleesboeken? Dat kan natuurlijk ook!

Voor €35 krijg je een speciale bibliotheekpas van de
Bibliotheek waarmee je lekker veel materialen tegelijk kan lenen.

Het heet misschien een schoolpas maar is ook aan te
vragen voor jullie!

Vraag de Schoolpas aan

Voorwaarden Schoolpas (PDF)