Voorschoolse educatie

Voorschoolse instellingen

Peuterspeelzalen en kinderdagverblijven uit Veenendaal kunnen in de Bibliotheek zelf boeken komen uitzoeken, themagericht boeken uit de collectie aanvragen of ze kunnen een keuze maken uit ons aanbod in boekentassen. Hieraan zijn mooie spelmaterialen toegevoegd voor een extra leuke voorleeservaring!

Mis je iets in ons aanbod of heb je een vraag? Neem dan contact met ons op.

Waarom voorlezen?

Jonge kinderen houden van voorlezen. Het is ook nog eens erg leerzaam, het prikkelt de fantasie, stimuleert de taal- en spraakontwikkeling én het vergroot hun woordenschat.

Jong starten met taal en voorlezen geeft kinderen dus een mooie voorsprong waar ze hun hele leven lang plezier van hebben. Voor een grote keuze in voorleesboekjes en bijbehorende spelmaterialen is de Bibliotheek natuurlijk hét adres.


Ons aanbod

Boekentassen

Met jouw peuters lezen en praten over Nijntje, Dikkie Dik of Muis? Dat wordt nog leuker met de boekentassen van de Bibliotheek!

Leen voor €6,50 vier weken lang een boekentas met daarin o.a. mooie prentenboeken, vertelplaten en educatieve spelmaterialen voor een extra leuke voorleeservaring.

Themacollectie

Werken jullie themagericht, bijvoorbeeld met de Piramidemethode, en willen jullie daar voorleesverhalen en/of informatieve boeken bij gebruiken? Wij kunnen zorgen voor een themacollectie op maat.

Neem contact met ons op voor een maatwerk aanbod dat past binnen jullie jaarrooster.

Schoolpas

Wil je zelf langskomen om te neuzen in onze collectie van kleurrijke babyboekjes, mooie prentenboeken en fantasierijke voorleesboeken? Dat kan natuurlijk ook!

Voor €28,50 krijg je een speciale groepspas van de Bibliotheek waarmee je lekker veel materialen tegelijk kan lenen.

Wij ♥ (voor)lezen


Activiteiten in de Bieb

Mamacafé

Elke woensdagochtend van 10.00 - 12.00 uur is er een Mamacafé op de jeugdafdeling. Hier kan je kennis uitwisselen over opvoeden, voorlezen of voorgelezen worden, en samen met je kleintje spelen.

Bij het Mamacafé zijn papa's, opa's, oma's en andere verzorgers ook van harte welkom. De toegang is gratis, ook als je geen lid bent van de Bibliotheek.

Het Mamacafé is een samenwerking tussen Humanitas, Speelotheek Veenendaal en Bibliotheek Veenendaal.

Voorleesuurtjes

Elke woensdagmiddag van 15.00 - 16.00 uur lezen we voor op de jeugdafdeling in de Bieb, steeds uit een ander leuk prentenboek.

Één keer per maand transformeert ons Voorleesuurtje tot een echt Voorleesfeest en gaan we ook samen knutselen en andere mooie dingen maken.

Toegang tot het Voorleesuurtje is gratis, ook als je niet lid bent van de Bibliotheek. Kijk voor meer informatie in onze agenda.

Een beestenboel


Online (voorlees)tips

BoekStart app

De BoekStart app staat vol video’s over voorlezen, de nieuwste boekjes  en vele voorleestips. Je kunt zelfs een heuse voorleeswekker zetten die je eraan herinnert om veel voor te lezen!

Leesmonitor

Wat zijn de voordelen van lezen? En waarom is voorlezen juist voor kleine kinderen zo belangrijk? Op de website van Leesmonitor vind je interessante onderzoeken over leesgedrag, leesbevordering en leesplezier.

Jeugdbibliotheek

Voor de nieuwste voorleestips, luisterboeken, voorleesfilmpjes, boeken op onderwerp, nieuwe prentenboeken ga je naar de Jeugdbibliotheek.  

De leukste digitale voorleesboeken

De Voorleeshoek

Digitale voorleesboeken, helemaal gratis voor Bibliotheekleden.

Bereslim

Voorleesboeken en taalspelletjes voor de allerkleinsten, gratis voor Bibliotheekleden.

WePboek

Geanimeerde prentenboeken voor kinderen van 2 t/m 5 jaar.