Kunst, creatief en erfgoed

Terug naar het overzicht

Welkom in de wereld van kunst

Kinderen die op school (of thuis) aan kunst en cultuur doen, krijgen meer zelfvertrouwen en vergroten hun sociale vaardigheden. Door met kunst bezig te zijn, worden kinderen in staat gesteld zich te ontwikkelen tot mondige en weerbare mensen.

Het duurt meestal een tijdje voordat we kunst écht kunnen waarderen. Vaak lijkt kunst heel ver van ons af te staan. Maar door op een leuke en speelse wijze kennis te maken met kunst en kunstenaars, komt het een stukje dichter bij.

In onze workshops en leskisten zit altijd een combinatie van leren en zelf doen. Dat maakt ons aanbod uniek en afwisselend.

Ervaringen

“Wat een enorm leuke kunstworkshop. Volgend jaar boek ik die zeker nog eens!”

Juf groep 4 (Alexander Calder workshop)


Groep 1 & 2

Kunst voor kleuters

Creativiteit • Verbeelding • Woordenschat

Deze workshop is geschikt voor groep 1 & 2.

Aan de hand van het kinderboek Blauwtje en Geeltje van Leo Lionni gaan we met de samen met de kleuters kijken naar kunst. Ze leren verschillende kleuren en vormen kennen en gaan tot slot ook zelf aan de slag met een kunstwerkje.


Groep 3 & 4

Vergeet mij nietje

Vriendschap • Leesplezier • Kunst

Dit lespakket is geschikt voor groep 3.

In dit project neem je je leerlingen mee in de wereld van vriendschap aan de hand van het prentenboek Vergeet mij nietje van Milja Praagman.

Met vier creatieve activiteiten breiden de kinderen hun woordenschat uit, maken ze een poesiealbum en leren ze meer over kunst.

Ik maak een prentenboek

Creatief • Schrijven • Woordenschat

Dit lespakket is geschikt voor groep 3 & 4.

Laat je leerlingen hun eigen prentenboek maken! In 5 lessen leren ze, met behulp van Dries de Draak uit het prentenboek Eindelijk slapen van Martine van Nieuwenhuyzen, hoe ze dit moeten doen.

De draad van Alexander Calder

Verbeelding • Kijken naar kunst • Creativiteit

Deze workshop is geschikt voor groep 3 & 4.

Aan de hand van het kunstprentenboek De draad van Alexander van Sieb Posthuma maken kinderen kennis met de bekende kunstenaar Alexander Calder. Het boek gaat over de kracht van lijnen en de kracht van de verbeelding.

Tijdens de workshop leren de kinderen kijken naar kunst en treden ze in de voetsporen van Calder door zelf aan de slag te gaan met een eenvoudige draadfiguur.


Groep 5 & 6

Bouw een tekenrobot

Techniek • Probleemoplossend denken • Creativiteit

Deze workshop is geschikt voor groep 5.

Wist je dat je voor het maken van een robot niet heel veel meer nodig hebt dan een plastic beker, drie stiften en een batterij?

In deze workshop gaan de leerlingen aan de slag met het maken van een tekenrobot, die rondjes kan draaien en zo abstracte kunst kan maken op papier.

De aardappeleters van Van Gogh

Creativiteit • Leren over kunst • Samenwerken

Deze workshop is geschikt voor groep 5 & 6.

In deze workshop leren de kinderen over kunstenaar Vincent van Gogh (1853 – 1890). Zijn schilderij De aardappeleters staat in dit project centraal.

Samen maken ze, onder leiding van kunstenaars Suzanne Visscher en Pieter van Slooten, een eigen variant op het beroemde schilderij.


Groep 7 & 8

Een wolk van poëzie

Poëzie • AR technologie • Schrijven

Deze workshop is geschikt voor groep 7 & 8.

Breng gedichten tot leven in de app 'Wolk' met behulp van Augmented Reality (AR).

In deze workshop maken leerlingen op een laagdrempelige manier kennis met (niet-rijmende)poëzie. In de Bieb duiken ze de app in en beleven ze de gedichten zelf in AR. Aan de hand van gedichten uit de app gaan ze zelf ook een gedicht schrijven.

Blikflits

Mediawijsheid • Kritisch denken • Beeldtaal

Dit lespakket is geschikt voor groep 7.

Op TikTok, Instagram en Snapchat zien kinderen dagelijks heel veel beelden voorbijkomen, maar denken ze wel eens na over wat dat beeld kan veroorzaken?

In dit project gaan de leerlingen beelden onderzoeken en leren ze hoe beelden ontstaan. Zo leren ze kritisch kijken naar beeld online én in boeken.

Kunst & media in één jasje

Kunstgeschiedenis • Creativiteit • Samenwerken

Deze workshop is geschikt voor groep 7.

Zie je leerlingen terug in een schilderij! In deze workshop leren de kinderen op een hele bijzondere en eigentijdse manier meer over bekende kunstwerken van o.a. Keith Haring, Vincent van Gogh en Monet.

Aan de hand van schilderijen bedenken ze een verhaal waarin ze zelf ook een rol spelen. Via de Green Screen techniek worden ze gefilmd en komen ze dus echt ín het schilderij terecht!

De oneindige kunstwerken van Escher

Kijken naar kunst • Kunst maken • Kunstgeschiedenis

Deze workshop is geschikt voor groep 7&8.

De bijzondere kunstwerken van Escher hebben vaak iets oneindigs. Vissen veranderen halverwege zijn tekeningen in vogels en kubussen veranderen in huizen. In deze workshop leren de kinderen over kunstenaar Maurits C. Escher (1898– 1972). Met de klas maken ze hun eigen versie van de kunstwerken van Escher.

Rembrandt en de Nachtwacht

Kunst maken • Kijken naar kunst • Creativiteit

Deze workshop is geschikt voor groep 7 & 8.

Wat maakt dat De Nachtwacht zo bijzonder is en hoe kwam het dat Rembrandt in zijn tijd al zo beroemd was?

In deze workshop leren de leerlingen meer over kunstenaar Rembrandt van Rijn. Ook gaan ze samen aan de slag om hun eigen Nachtwacht met daarin hun eigen portretten te creeëren, onder leiding van kunstenaars Suzanne Visscher en Pieter van Slooten.

Blijf op de hoogte

Ons aanbod zal dit jaar steeds aangepast worden. In onze speciale educatienieuwsbrief houden we je ervan op de hoogte.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief