Basisonderwijs

Aanbod schooljaar 2022-2023

Elk jaar ontvangen we schoolklassen voor leerzame én leuke workshops en groepsbezoeken in de Bibliotheek, de Kunstuitleen en het FabLab. Ook gaan we met veel liefde op pad naar scholen in Veenendaal om onze kennis te delen over eesplezier, kunst- en cultuureducatie, 21e-eeuwse vaardigheden en techniek.

Ondersteunen en maatwerk
Het team Educatie & Ontwikkelen van de Bibliotheek werkt steeds meer samen met kinderopvang, basisscholen en middelbare scholen om de basisvaardigheden van alle Veense kinderen te verbeteren, op school én thuis. Met onze doorlopende programmalijnen en expertise kunnen we jullie team ondersteunen en ontzorgen. Ook hebben we verschillende lespakketten die op te halen zijn in De Cultuurfabriek, met alle materialen die je nodig hebt voor een reeks geweldige lessen.

We zijn er trots op dat we ook voor het schooljaar 2022-2023 een leerzaam en leuk aanbod hebben samengesteld. Ons nieuwe educatieboekje hebben we naar alle basisscholen in Veenendaal (en omgeving) verstuurd. Ook kun je alles op onze website terugvinden en reserveren!

Naast ons vaste aanbod is maatwerk ook altijd mogelijk. Laat ons weten waar je naar op zoek bent en wij denken graag met je mee.

Neem snel een kijkje bij ons aanbod per groep!

Annemieke Michelot, manager educatie en ontwikkelen:

"Met structureel samenwerken en maatwerk slaan we de handen ineen in het verbeteren van de vaardigheden van alle Veenendaalse kinderen, op school én thuis.

Leerlingen die plezier hebben in lezen, gaan meer lezen en gaan daardoor steeds beter lezen en blijven lezen. Maar hoe stel je dat plezier centraal, zeker bij kinderen die van nature niet zulke gemotiveerde lezers zijn?

In onze ‘digitale werkplaats’ kunnen leerlingen via ontdekkend leren bouwen aan hun creatieve, digitale en technische vaardigheden en hierdoor aan hun toekomst.

Graag delen wij onze expertise en ondersteunen we je waar kan. Bestel gerust je collecties en plan je activiteiten. Als het niet door kan gaan vinden we samen een oplossing"

Neem contact op voor aanbod op maat

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van aanpassingen en ons educatie aanbod? Meld je dan aan voor onze speciale educatie nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief


Ons aanbod:


Strategische samenwerking

De Bibliotheek op school

De Koninklijke Bibliotheek voert in samenwerking met Stichting Lezen de landelijke regie over de strategische aanpak van leesbevordering en informatievaardigheden d.m.v. de Bibliotheek op school, een programma sinds 2011.

Meer informatie (PDF)

www.debibliotheekopschool.nl

Interesse? Neem contact met ons op

Aanbod op maat

We denken graag met je mee over hoe we jouw school of klas het beste kunnen ondersteunen. In overleg is maatwerk vaak mogelijk: van uitbreiding van projecten tot speciaal samengestelde collecties.

Benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen of heb je ideeën of voorstellen?

Stuur ons een mail


Deskundigheidsbevordering

Inspiratiesessie voor leerkrachten

Boeken voor in je klas

Welke boeken zijn heel geschikt om uit voor te lezen en welke minder? Hoe krijg je zwakke lezers aan het lezen? Welke nieuwste titels zijn uit en geschikt om leesplezier aan te wakkeren?

Krijg actuele en gevarieerde jeugdboekentips waar je direct mee aan de slag kunt. Ook kunnen we de focus leggen op teambrede inspiratie, op kleuter- en onderbouwboeken of op bovenbouwboeken.

De inspiratiesessies zijn op aanvraag en kunnen plaatsvinden op school of in De Cultuurfabriek.

Kosten:  €35 / €75 - afhankelijk  van de groepsgrootte en duur.

Aanmelden of meer info? Mail ons

Ouderbijeenkomst

Het belang van voorlezen

De kans dat een kind uitgroeit tot lezer wordt vijf keer zo groot als ouders een actieve leesopvoeding voeren. Deze bijeenkomst staat in het teken van het belang van lezen en de rol die ouders daarin spelen. Maar hoe pak je dat aan als ouder?

We bespreken onder meer welke nieuwe boeken er verschenen zijn, hoe je een boek kiest en wat je kan doen om te zorgen dat je kind plezier heeft met lezen. Wat zijn de do’s en don’ts en hoe stimuleer je kinderen om naar een boek te grijpen?

De ouderbijeenkomst is op aanvraag en kan plaatsvinden op school of in De Cultuurfabriek.

Kosten:  €35 / €75 - afhankelijk  van de groepsgrootte en duur.

Aanmelden of meer info? Mail ons

Cursus: Open Boek 3.0

Speciaal voor leerkrachten!

De cursus Open Boek leidt een leerkracht op tot leescoördinator. Cursisten leren verschillende boeksoorten kennen, werken met actuele kinder- en jeugdboeken en afwisselende leeswerkvormen. Het uitgangspunt is om teksten tot leven te laten komen en zo leesplezier te realiseren; een noodzakelijke voorwaarde voor leesmotivatie.

Doet jouw school mee aan de Bibliotheek op school? Dan maakt het opleiden van een leescoördinator deel uit van deze aanpak.

De cursus bestaat uit vijf studie-bijeenkomsten van drie uur, afgewisseld met huiswerkopdrachten. De cursus is met 50 registeruren gevalideerd door registerleraar.nl.

Cursusdata & kosten: mail ons


Op jouw school

(Thematische) collecties

Mocht je graag boeken willen lenen in de Bibliotheek voor gebruik op school, dan zijn er verschillende mogelijkheden. Zo is er de Collectie op maat: een mix van informatieve- en leesboeken over een onderwerp naar eigen keuze, bijvoorbeeld techniek, een bepaald beroep of over eten.

Ook kan de Bibliotheek helpen met een collectie ter ondersteuning van (taal)methodes zoals Piramide of MI.

Zitten jullie niet aan een bepaald programma of thema vast, dan is de Wisselcollectie misschien iets voor jullie. Deze wordt in overleg samengesteld en de omvang is geheel naar eigen wens.

Alle info op een rijtje (PDF)

Interesse? Neem contact met ons op

Schoolpas

Wil je geen thema-collectie maar gewoon je eigen boeken kunnen kiezen?

Met onze schoolpas kun je 30 items tegelijk lenen: maximaal 20 (strip-)boeken en 8 tijdschriften, aangevuld met games.

Voor €30,00 per jaar schaf je al een schoolpas aan. Per school kan je meerdere schoolpassen aanvragen.

Let op: op een schoolpas kunnen geen materialen voor volwassenen worden geleend.

Bestel een schoolpas

Kunst op school

Kinderen kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het kijken naar kunst. Zeker als ze er met elkaar over kunnen praten, hun eigen mening kunnen vormen en luisteren wat een ander ergens van vindt. Zo leren ze kritisch kijken en leggen hiermee de basis voor waarnemende en verbeeldende vaardigheden.

Wil je jouw leerlingen ook dagelijks in aanraking laten komen met
hedendaagse beeldende kunst? Sluit dan tegen een gereduceerd tarief het Kunstabonnement voor scholen af en leen kunstwerken van de Kunstuitleen voor in de klas!

Kosten en meer info

Andere vragen of verzoeken?

Neem contact op