Basisonderwijs

Aanbod schooljaar 2023 - 2024

Het nieuwe educatieve programma voor basisscholen van Bibliotheek Veenendaal is rond! We zijn er trots op dat we ook voor het schooljaar 2023-2024 een leerzaam en leuk aanbod hebben samengesteld.  

Er is altijd veel belangstelling voor onze workshops. Reserveer daarom lekker vroeg in het schooljaar, zodat je ruime keuze hebt in het aantal mogelijkheden, data en tijden.

Ons nieuwe educatieboekje hebben we naar alle basisscholen in Veenendaal (en omgeving) verstuurd. Ook kun je alles op onze website terugvinden en reserveren!

Neem snel een kijkje bij ons aanbod per groep!

Aanbod en schoolcollecties
Met steeds gerichtere aandacht zorgen scholen dat leuke boeken zo dicht mogelijk bij de leerlingen komen om ze te verleiden tot lezen en leesplezier. De Bibliotheek gaat hierdoor steeds meer samenwerken met scholen rondom schoolcollecties en leesbeleid.

Annemieke Michelot, manager educatie en ontwikkelen:

"Leerlingen die plezier hebben in lezen, gaan meer lezen en gaan daardoor steeds beter lezen en blijven lezen. In onze ‘digitale werkplaats’ kunnen leerlingen via ontdekkend leren bouwen aan hun creatieve, digitale en technische vaardigheden en hierdoor aan hun toekomst.

Graag delen wij onze expertise en ondersteunen we je waar kan. Met structureel samenwerken en maatwerk slaan we de handen ineen in het verbeteren van de vaardigheden van alle Veenendaalse kinderen, op school én thuis."


Ons aanbod:Op jouw school

Schoolcollecties

Op zoek naar een mooie collectie voor in de klas? Laat het ons weten! Wij ondersteunen graag bij het samenstellen van collecties rondom bepaalde thema's en/of passend bij een (taal)methode. Zo is er altijd iets nieuws te lezen.

Mocht je graag boeken willen lenen in de Bibliotheek voor gebruik op school, dan zijn er verschillende mogelijkheden. De contactpersoon voor deze collecties is Karlijn Naaijkens: schoolcollecties@bibliotheekveenendaal.nl.

Bekijk de schoolcollecties

Schoolpas

Met onze schoolpas kan je je klaslokaal vullen met boeken, tijdschriften, cd's, bladmuziek en games voor kinderen. Een schoolpas is een bibliotheekabonnement voor de klas. Het werkt hetzelfde als een normaal jeugd-abonnement, alleen kunnen er meer materialen mee worden geleend. Per school kan je meerdere schoolpassen aanvragen.

Een schoolpas kost €35.

Voorwaarden schoolpas

  • Max. 30 jeugdmaterialen per schoolpas: max. 20 (strip-)boeken en 8 tijdschriften, aangevuld met games.
  • Max. 4 weken lenen, 2 keer verlengen mogelijk.
  • Bij later inleveren wordt er telaatgeld gerekend.

Vraag een schoolpas aan

Kunst op school

Kinderen kunnen niet vroeg genoeg beginnen met het kijken naar kunst. Zeker als ze er met elkaar over kunnen praten, hun eigen mening kunnen vormen en luisteren wat een ander ergens van vindt. Zo leren ze kritisch kijken en leggen hiermee de basis voor waarnemende en verbeeldende vaardigheden.

Wil je jouw leerlingen ook dagelijks in aanraking laten komen met
hedendaagse beeldende kunst? Sluit dan tegen een gereduceerd tarief het Kunstabonnement voor scholen af en leen kunstwerken van de Kunstuitleen voor in de klas!

Kosten en meer info

Strategische samenwerking

De Bibliotheek op school

De Koninklijke Bibliotheek voert in samenwerking met Stichting Lezen de landelijke regie over de strategische aanpak van leesbevordering en informatievaardigheden d.m.v. de Bibliotheek op school, een programma sinds 2011.

Ondersteunen en maatwerk
Met de meerjarige aanpak de Bibliotheek op school zetten het ministerie van OCW, gemeente, scholen en de Bibliotheek samen de schouders onder leesplezier, taalontwikkeling en mediawijsheid van leerlingen. Door het inzetten van bouwstenen, zoals een inspirerende boekencollectie, een doelgericht leesplan, ouderparticipatie en effectmeting, wordt de structurele samenwerking met maatwerk en vanuit het team vormgegeven.

www.debibliotheekopschool.nl

Interesse? Neem contact met ons op

Cursus: Open Boek 3.0

Speciaal voor leerkrachten!

De cursus Open Boek leidt een leerkracht op tot leescoördinator. Cursisten leren verschillende boeksoorten kennen, werken met actuele kinder- en jeugdboeken en afwisselende leeswerkvormen. Het uitgangspunt is om teksten tot leven te laten komen en zo leesplezier te realiseren; een noodzakelijke voorwaarde voor leesmotivatie.

Doet jouw school mee aan de Bibliotheek op school? Dan maakt het opleiden van een leescoördinator deel uit van deze aanpak.

De cursus bestaat uit vijf studie-bijeenkomsten van drie uur, afgewisseld met huiswerkopdrachten. De cursus is met 50 registeruren gevalideerd door registerleraar.nl.

Data schooljaar 2023 - 2024:
31 januari, 28 februari, 20 maart, 10 april, 15 mei en 5 juni 2024 - woensdagmiddag van 14.30 – 17.30 uur in Cultuurfabriek Veenendaal.

Voor informatie neem contact op met Wieke van der Wal:

wvdw@bibliotheekveenendaal.nl

Aanbod op maat

We denken graag met je mee over hoe we jouw school of klas het beste kunnen ondersteunen. In overleg is maatwerk vaak mogelijk: van uitbreiding van projecten tot speciaal samengestelde collecties.

Benieuwd naar wat we voor je kunnen betekenen of heb je ideeën of voorstellen?

Stuur ons een mail

Blijf op de hoogte

Op de hoogte blijven van aanpassingen en ons educatie aanbod? Meld je dan aan voor onze speciale educatie nieuwsbrief

Schrijf je in voor de nieuwsbrief