Judith Koelemeijer over Etty Hillesum

9 november 2023 | donderdag | 19:30 - 21:00 uur | Zaal 1

Kosten: €12,50 (incl. koffie en thee)

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Schrijfster Judith Koelemeijer komt naar de Bieb!

Schrijfster Judith Koelemeijer vertelt op donderdagavond 9 november meer over haar nieuwe boek 'Etty Hillesum: Het verhaal van haar leven'.

Ze vertelt meer over het schrijfproces van deze biografie en over het leven van de Joodse schrijfster Etty Hillesum (1914-1943). Etty zette zich in oorlogstijd in om anderen te helpen. Judith Koelemeijer heeft de wereld over gereisd om deze biografie te maken wat het geworden is en neemt de zaal mee in haar speurwerk dat ons dit boek gebracht heeft.

Bibliotheek Veenendaal organiseert deze lezing, tijdens Heel Nederland Leest, in samenwerking met Ontmoetingshuis Veenendaal-Oost.

Koop een ticket

Over 'Etty Hillesum: Het verhaal van haar leven'

Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven is de meeslepende geschiedenis van een jonge, gepassioneerde vrouw die ook onder de gruwelijkste omstandigheden trouw bleef aan haar idealen en zichzelf.

Op 9 maart 1941 begint de dan 27-jarige Etty Hillesum een dagboek. Terwijl de nazi’s haar als Joodse vrouw in Amsterdam steeds openlijker vervolgen, getuigt zij van een imponerende geestelijke vrijheid. Haar aantekeningen over de liefde, erotiek, familierelaties, vriendschap, geloof, zinloze haat en lotsverbondenheid zijn hoogstpersoonlijk, zeldzaam eerlijk, en tegelijkertijd volstrekt universeel. Sinds de eerste publicatie van haar dagboeken en brieven hebben de geschriften van Etty Hillesum (1914-1943) wereldwijd miljoenen lezers geïnspireerd. Maar wie was zij eigenlijk? Welke vrouw van vlees en bloed gaat schuil achter haar mooie woorden? Judith Koelemeijer wist een schat aan nog onbekend materiaal te verzamelen. In deze biografie geeft zij een verrassend nieuw perspectief op Etty’s rusteloze jeugd, haar linkse studentenjaren, en haar uiteindelijke keuze om ‘het lot van haar volk te delen’ en niet onder te duiken. Etty Hillesum blijkt iemand met vele gezichten, getekend door een beladen familiegeschiedenis, waaraan zij zich tenslotte tóch weet te ontworstelen. Etty Hillesum – Het verhaal van haar leven is de meeslepende geschiedenis van een jonge, gepassioneerde vrouw die ook onder de meest gruwelijke omstandigheden trouw bleef aan haar idealen en zichzelf.

Over Judith Koelemeijer

Judith Koelemeijer (1967) debuteerde in 2001 met ‘Het zwijgen van Maria Zachea’, waarmee zij de NS Publieksprijs won en waarvan meer dan 300.000 exemplaren werden verkocht. Ook haar volgende boeken, ‘Anna Boom’ en het autobiografische ‘Hemelvaart’, werden bestsellers. In september 2022 is Judiths biografie van Etty Hillesum verschenen, de wereldberoemde Joodse schrijfster van dagboeken en brieven.

Praktisch

Deze lezing vindt plaats op donderdagavond 9 november van 19:30 - 21:00 uur in zaal 1 (eerste verdieping) in De Cultuurfabriek. Er is gelegenheid om vragen te stellen en boeken te laten signeren. Tickets kosten €12,50 (incl. koffie en thee) en zijn te koop via de knop hierboven of bij de klantenservice van De Cultuurfabriek.