Buitententoonstelling: Open je ogen voor mensenhandel

Woensdag 24 mei 2023 t/m woensdag 14 juni 2023 | Kees Stipplein

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Van 24 mei tot en met 14 juni 2023 staat de reizende foto-expositie ‘Open je ogen voor mensenhandel’ op het Kees Stipplein in Veenendaal.

Open je Ogen is een initiatief van CoMensha (coördinatiecentrum tegen mensenhandel) en stichting Open Mind. Met de expositie reizen ze langs allerlei gemeenten om de slachtoffers van Mensenhandel een gezicht en een stem te geven. De buitententoonstelling op het Kees Stipplein is mogelijk gemaakt door Gemeente Veenendaal.

Portretten

De expositie ‘Open je ogen voor mensenhandel’ bestaat uit dertig portretten (gemaakt door fotograaf Ernst Coppejans) en verhalen van slachtoffers van mensenhandel. Dertig paar indringende ogen waarin je de duistere wereld van mensenhandel weerspiegeld ziet. Dertig schrijnende verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes. Echte verhalen, van echte slachtoffers die de moed hebben om hun verhaal aan jou te vertellen. Mensen die gedwongen worden om in de prostitutie te werken, die drugs moeten verhandelen onder bedreiging, die werken onder zeer slechte omstandigheden en hun salaris moeten afstaan. Het gebeurt onder je ogen, zonder dat je het ziet. Ook in Nederland.

Naar schatting zijn jaarlijks duizenden mannen, vrouwen en kinderen in Nederland het slachtoffer van mensenhandel. Ook in Veenendaal komt het voor. Het werkelijke aantal is nog hoger. Veel slachtoffers van mensenhandel zijn namelijk niet bekend. Mensenhandel gebeurt onder onze ogen. Ook in Veenendaal. Het is een ongrijpbare wereld die veel leed veroorzaakt en waarin extreem geweld plaatsvindt. Een wereld van misleiding en uitbuiting, waarin misbruik wordt gemaakt van kwetsbare mensen. Een wereld waarin mensen gedwongen worden dingen te doen die zij niet willen. Daarom willen wij in Veenendaal ook onze ogen openen voor mensenhandel.

Opening

Op 24 mei a.s. om 14.00 uur gaat de opening plaatsvinden in de Cultuurfabriek aan het Kees Stipplein 74 in Veenendaal. Inloop start vanaf 13.30 uur.