Kunstgeschiedenis: Bijbelse taferelen bij de Hollandse Meesters

28 juni 2021 | maandagavond | 19:30 - 21:30 uur | centrale hal

Kosten: €10 (incl. koffie/thee)

Leer meer over verschillende religieuze historiestukken in deze kunsthistorische lezing, gegeven door Diana Kostman.

Voor katholieke kunstenaars als Pieter Lastman, Jan Steen en Johannes Vermeer, maar ook Rembrandt vormde het geloof steevast een belangrijke inspiratiebron voor religieuze historiestukken. Bijbelse verhalen uit het Oude en Nieuwe testament, het leven van heiligen en Christelijke legenden inspireerden de kunstenaars.

Welke rol speelde deze religieuze kunst in de Calvinistische Republiek? Diana Kostman, kunsthistorica, neemt je deze avond mee langs verschillende werken en de verhalen die bij deze Bijbelse taferelen horen.

De kerk als opdrachtgever
De Katholieke kerk is altijd al een belangrijke opdrachtgever geweest voor kunstenaars. Met de opkomst van het protestantisme werd gevreesd dat hieraan aan einde zou komen, maar niets bleek minder waar. Er ontstond een moderne vrije kunstmarkt in de Republiek, waarbinnen ook katholieken opdracht konden geven aan kunstenaars voor het afbeelden van Bijbelse taferelen.

Over Diana Kostman
Diana Kostman is gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef haar doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de Pop Art. Ze geeft met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen van de Oudheid tot en met de hedendaagse kunst. In 2006 heeft Diana Artemis Omnibus opgericht, een bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies.

Praktisch

Deze lezing vindt plaats op maandagavond 28 juni van 19.30 tot 21:30 uur in de centrale hal in De Cultuurfabriek. Een kaartje kost €10, inclusief een kopje koffie of thee, en is te koop via de oranje knop bovenaan of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.