Kunstgeschiedenis: Frida Kahlo en de gouden eeuw aan Mexicaanse kunst

11 oktober 2021 | maandagavond | 19:30 - 21:30 uur | zaal 1

Kosten: €10

Naar aanleiding van de tentoonstelling in het Drents Museum geeft kunsthistorica Diana Kostman een lezing over Frida Kahlo.

Viva la Frida

Frida Kahlo (1907- 1954) was een fascinerende revolutionaire kunstenares. Revolutionair vanwege haar politieke idealen en opzienbarende liefdesleven maar bovenal vanwege haar kunst. Haar oeuvre vormt een genadeloos zelfportret met haar eigen leven en lijdensweg als rode draad. Haar vroegste schilderijen die zij maakte als achttienjarige ontstonden vanuit het noodlot. Door een ernstig busongeluk was zij maanden aan bed gekluisterd en was de schilderkunst haar enige vorm van afleiding. Bij gebrek aan modellen begon zij met behulp van een spiegel zelfportretten te maken.

De Mexicaanse cultuur, archeologie en volkskunst worden een belangrijke inspiratiebron voor haar. In haar ogenschijnlijk surrealistische stijl zal ze haar kenmerkende werken maken, vaak direct reagerend op de tragische gebeurtenissen in haar leven. Toch is het levensverhaal van Frida niet alleen een verhaal van lijden. Het is eerder het verhaal van moed, kracht en een vrouw die midden in het leven stond.

Over Diana Kostman

Diana Kostman is gespecialiseerd in de moderne kunst en schreef haar doctoraalscriptie over de receptiegeschiedenis van de Pop Art. Ze geeft met veel enthousiasme en vakkundigheid kunsthistorische cursussen en lezingen over diverse onderwerpen van de Oudheid tot en met de hedendaagse kunst. In 2006 heeft Diana Artemis Omnibus opgericht, een bedrijf gespecialiseerd in kunst- en cultuurhistorische cursussen, lezingen en excursies.

Praktisch

Deze lezing vindt plaats op maandagavond 11 oktober van 19.30 tot 21:30 uur in zaal 1 op de eerste verdieping van De Cultuurfabriek. Een kaartje kost €10, inclusief een kopje koffie of thee, en is te koop via de oranje knop bovenaan of bij de servicebalie in De Cultuurfabriek.