Reizende Tentoonstelling over Beroepen

12 oktober 2021 t/m 30 oktober 2021 | Kunstkubus

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Vanaf 12 oktober is de Reizende Tentoonstelling over Beroepen te zien bij de Kunstkubus in De Cultuurfabriek!

De Reizende tentoonstelling is een project van QuaRijn en MAAK Veenendaal. Zes lokale kunstenaars werken de verhalen van ouderen uit tot zes kunstwerken. Waar hebben de Veense ouderen allemaal gewerkt vroeger? En hoe ging dat er dan aan toe?  

Samenwerking tussen ouderen en kunstenaars

Voor de Reizende Tentoonstelling zijn Veense ouderen geïnterviewd over het beroep dat ze vroeger hadden. Uit deze verhalen zijn zes beroepen geselecteerd: kledingmaker, dienstmeisje, wolspinner, sigarenmaker en werken op een boerderij en bij een ijzerfabriek. Voor elk beroep is er vervolgens iemand gezocht die het leuk vond om over dit beroep te vertellen.

Tegelijkertijd is er een oproep gedaan om kunstenaars te vinden om mee te werken aan dit project. Veel enthousiaste kunstenaars meldden zich aan, wel bijna dertig! Uit de aanmeldingen zijn zes kunstenaars geselecteerd en zij gingen in gesprek met de ouderen. De gesprekken vormden de basis voor de gemaakte kunstwerken. De geselecteerde kunstenaars, die meewerken aan dit project, zijn: Joost van Suchtelen, Jochina van Kruistum, Nelleke Uenk-Gerards, Linette Dijk, Suzanne Visscher en Bert de Ruiter.

De tentoonstelling bestaat uit zes panelen. Op elk paneel staat een kunstwerk van een beroep. Elk paneel is gemaakt door een andere kunstenaar. Naast deze werken bestaat de tentoonstelling uit een boekje, een herinneringenkist en kleurplaten. In het boekje staan ook gespreksvragen, die de bezoekers helpen om hun eigen herinneringen op te halen.

Locaties

De tentoonstelling reist langs verschillende instellingen in de regio Veenendaal. Vandaar: de Reizende Tentoonstelling. Op elke locatie blijft de tentoonstelling een paar weken staan, zodat zoveel mogelijk bewoners en bezoekers van de tentoonstelling kunnen genieten. Van 12 t/m 30 oktober zijn de kunstwerken te zien in de Cultuurfabriek.