Passietijd: Workshop: Luisteren naar en samen zingen van passiemuziek

19 maart 2022 | zaterdagmiddag | 14.00 - 15.00 uur | Centrale Hal

Kosten: gratis

Deze activiteit heeft in het verleden plaatsgevonden. Klik hier voor alle actuele activiteiten.

Zelf Passiemuziek uit diverse windstreken en culturen zingen, samen met Vrouwenensemble Las CanTantes.

Las CanTantes neemt deelnemers van deze workshop op een toegankelijke manier mee in het zingen van Passieliederen en zal ook zelf een aantal liederen rond dit thema ten gehore brengen.

Luisteren naar en samen zingen van passiemuziek

In deze workshop luisteren we naar ontroerende muziek rondom het lijden, maar wordt de aanwezigen ook ruimte geboden om zelf mee te zingen. Het vrouwenkoor Las Cantantes neemt u mee, brengt liederen ten gehore en ondersteunt het zingen van het publiek.

Passie raakt niet alleen aan het gevoel dat wij hebben bij het lijden van de Christus in de Stille of Goede week, maar in ruime zin aan alle betrokkenheid bij wat ons lief is.
Vocaal Vrouwenensemble Las CanTantes wil enkele werken ten gehore brengen, die qua tekst en sfeer uiting geven aan deze gevoelens van religieuze bewogenheid en de liefde.
'Vere passum, immolatum in cruce pro homine - 'Waarlijk geleden, geofferd aan het kruis voor heel de mensheid'; we horen het in de aloude gregoriaanse hymne 'Ave verum', maar ook in het melodische lijnenspel voor 2 zangstemmen bij Gabriel Fauré.
Het lijden van de Christus vindt zijn ultieme lot in de tuin van Gethsemané aan de voet van de Olijfberg. In de stilte van de nacht verzucht de Christus om de kelk van het lijden niet te hoeven drinken, maar zo klinkt in het bekende 'In monte Oliveti' van de 16e eeuwse componist Ingegneri ook dat Zijn wil geschiede.

We luisteren niet alleen, maar willen ook samen zingen: een gospel, een Taizé-acclamatie, en een winter-canon van de Duitse componist Christoph Heidsiek (b. 1961).

Anne van Rheede - de Weerd, dichteres en lid van Las CanTantes, leest voor uit eigen werk over levenslust en stervenskunst: 'Want jouw liefde blijft'.

Het vrouwenkoor staat onder leiding van dirigent Vincent Doek, die samen met stempedagoge Miriam Drost de workshop leidt.

Passietijd in Veenendaal

In samenwerking met Stichting Westerkerkmuziek organiseren we in maart en april het programma Passietijd in Veenendaal. Hierin wordt de Johannes-Passion niet alleen muzikaal uitgevoerd, maar gaan we ook in op de geschiedenis van de muziek en zijn er workshops, exposities en lezingen rondom de thema's passie en lijden. Bekijk het hele programma van Passietijd in Veenendaal op passietijdinveenendaal.nl.

Praktisch

Deze workshop vindt plaats op zaterdag 19 maart van 14:00 tot 15:00 uur in de centrale hal van De Cultuurfabriek. Toegang is gratis.

Bekijk het hele programma van Passietijd in Veenendaal op passietijdinveenendaal.nl.